De zomer valt vroeg dit jaar

De zomer valt vroeg dit jaar

Normaal ben ik als weerman niet heel snel uit het veld geslagen maar dit weerbericht zou ik ook in mei of juni kunnen schrijven. Het is buitengewoon maar vooral belachelijk warm de komende dagen. De laagstaande zon schijnt volop en indien het niet al behoorlijk slecht was in sommige dalen ben ik bang dat het alleen maar slechter wordt. De temperatuur kan richting de 20°c gaan. En dat komt veelal door transport warmte en niet zozeer door de zon. Die staat op z’n laagste punt van het jaar. In de zomer hadden we de 40°c aangetikt in deze omstandigheden. Gelukkig is het december.

ZATERDAG:

De warmtepomp staat volle bak aan. Het is warm en het wordt alleen maar warmer. Op 3000 meter is het zo’n 3°c en op 1500 meter in de vrije atmosfeer wordt wellicht de 15°c gehaald. In sommige dalen kunnen we de 18°c halen. Aan de noordkant van de hoofdkam komt er door föhn wellicht nog 1 of 2 graden bij. Een dalende luchtbeweging zorgt voor een extra zetje in temperatuur. De wind is zuidelijk en is helemaal afkomstig vanuit de westelijke Sahara. Het wordt op transport gezet richting west- en midden Europa. Echt alle puzzelstukjes voor deze warmte vallen op z’n plaats. Ook in de nachten koelt het niet af en dan heb je dus met transportwarmte te maken. Want bij een heldere hemel in de nacht is de uitstraling optimaal en kan het makkelijk vriezen, met name omdat de lucht kurkdroog is. De komende dagen gaat dat niet gebeuren.

ZONDAG:

Pak je zwembroek maar want we zijn nog niet van de warmte af. Sterker nog, in de nacht van zaterdag op zondag komt de meest intensieve warmte over Oostenrijk als een sprei op een Lits Jumeaux. Het koelt nergens af onder de 10°c en oudjaarsnacht gaat recordwarm en extreem zacht verlopen. De wind neemt wel iets af doordat de lijnen van gelijke luchtdruk iets verder uit elkaar komen te liggen. In de bergen is het onverminderd zonnig. Alleen in het oosten kan er wat mist of nevel ontstaan. De temperaturen zijn onverminderd hoog en een bedreiging voor de sneeuwlaag. Pas in de nacht naar maandag gaan de scherpe randjes een beetje van de warmte af.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Na maandag wordt het koeler in de Alpen. De temperatuur op het 850 HPA vlak (vaak rond de 1500 meter) gaat terug naar het vriespunt. Het blijft tot en met maandag droog. Op dinsdag kan er zelfs, vanuit huidig oogpunt, wellicht weer wat sneeuw vallen boven de 1500 meter. Na woensdag stabiliseert de temperatuur een beetje. Zo warm als vandaag en morgen wordt het echter nergens meer.

Rest mij iedereen een fijne jaarwisseling te wensen en een heel fijn, gelukkig en gezond 2023!

Ronaldo

ChaletsPlus Banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×