De zon maakt overuren bij stijgende luchtdruk

De zon maakt overuren bij stijgende luchtdruk

Yes, het heeft de afgelopen 48 uur weer gesneeuwd in grote delen van Oostenrijk. En daar hebben we toch wel een beetje geluk mee gehad.

sneeuw

Want de sneeuwval beperkte zich slechts tot de Oostenrijkse Alpen. Op de meeste plekken aan de noordkant viel boven de 1000 meter 5 tot 10 centimeter. Grootste opvaller was de regio rondom de Hochkonig in de Berchtesgadener-Alpen. Hier viel maar liefst 30 tot 40 centimeter sneeuw, meer als dat ik verwacht had !

1300_lm-1

Maar ondertussen is het al flink opgeklaard en op de meeste plekken was het vanmiddag alweer flink zonnig. En dat leverde onder andere deze droomachtige beelden op. En de komende dagen zullen we meer fantastische kaiserwetter beelden zien vanuit Oostenrijk. Want de luchtdruk gaat stijgen en dat is goed nieuws voor zowel de zon als sneeuwkanon.

blok

Op dit moment zien we 2 grote nieuwe hogedrukgebieden ontstaan. Een momenteel met de kern te Oosten van Oostenrijk en de ander met de kern boven Zuid-Noorwegen. Samen vormen ze al een nieuwe blokkade voor nieuwe storingen vanaf de oceaan.

De kern boven Zuid-Noorwegen zal de komende richting het Zuiden afzakken en flink in kracht toenemen. Momenteel is de luchtdruk in de kern rond de 1020-1024 hpa, vrijdag zal deze rond de 1040 hpa liggen ! Een ronduit stabiel en sterk hogedrukgebied. En daar kunnen de zonaanbidders van profiteren, maar eerst krijgen we nog wel met een klein addertje te maken. Zoals hierboven zichtbaar ligt er nog een klein neerslaggebiedje verborgen boven Duitsland.

prec_16121406_16121300

Deze bereikt vanavond Oostenrijk en zorgt vooral morgen vanaf het Salzburgerlant tot de Wiener-Becken voor lichte regen en sneeuw boven de 1200 meter. In de laagste dalen is wat ijzel mogelijk. Geen grote hoeveelheden maar wel goed om even rekening mee te houden. In Voralberg, Tirol en grote delen van Karinthië zal de dag droog en zonnig verlopen. Hier is de zonnige periode al begonnen.

balon

En daarna ? Ja zoals eerder gezegd stijgt de luchtdruk verder. Het hogedrukgebied koppelt zich vast aan een ander hogedrukgebied nabij de Azoren en vormt zo een mega blokkade. Eigenlijk al het actieve weer speelt zich buiten deze langgerekte blokkade af. Binnen in de blokkade zal het rustig weer blijven met veel zon met soms hardnekkige mist in de lagere delen en dalen.

Maar komt er nog nieuwe sneeuw bij voor de kerst ? Dat durf ik nog niet te zeggen, de blokkade houdt zeker tot 22 december stand. Hierna worden de verwachten onzeker. Ik wou dat ik hier antwoord op geven kon, maar dat is helaas nog niet mogelijk. Een groot voordeel van het droge en zonnige weer is dat in de nachtelijke uurtjes de sneeuwkanonnen in ieder geval flink kunnen knallen !

Geniet van de zon !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht