Wordt december weer eens een ouderwets koude maand?

December 2019, de laatste jaren haperde de winter vaak als december op de kalender verscheen. We kunnen ons allemaal december 2014 maar ook 2015 nog herinneren. Lange zachte periode’s met föhn maar ook beide maanden met een groene kerst. Ook 2016 was niet veel beter in een groot deel van Oostenrijk. En de afgelopen decembermaand, 2018, was er ook niet echt één om over naar huis te schrijven. Vaak kwamen kou en sneeuwval net te laat voor bijvoorbeeld de kerstvakantie. Maar dit jaar zijn de voortekenen gunstiger. Zicht op een dump is er voorlopig nog niet, maar de eerste decade van december lijkt wel flink koud te gaan verlopen! Waarschijnlijk zelfs vele graden onder de norm.


Hoe anders is het weer nu nog. Het is alles behalve winter in Oostenrijk. Met middagtemperaturen in de dubbele cijfers en af en toe flink wat ruimte voor de zon is het perfect wandel- of bikeweer. Ook morgen en overmorgen weinig verandering betreft temperatuur. Wel is er dan meer bewolking en neemt de kans op een bui toe.


Vrijdag volgt dan een belangrijk omslagpunt. De stroming gaat door de komst van een lagedrukgebied boven Scandinavië veranderen. Een koufront volgt en de sneeuwgrens zakt overdag naar 1300 meter. Tegen de avond kan de sneeuwgrens zelfs tot ruim onder de 1000 meter zakken. Daarmee breekt tegelijk ook langere periode van winterweer aan. Op zondag na blijft op 1500 meter de temperatuur voor lange tijd onder nul.


Zaterdagochtend valt de sneeuw dan tot in de dalen. Maar zoals we het gisteren al hadden verwacht, veel sneeuw gaat er niet vallen. Het zal ruim voldoende zijn voor een prachtig wit landschap. Maar niet genoeg voor de wintersport. Gelukkig kunnen de sneeuwkanonnen wel aan.


Na het weekend wordt de lucht in Oostenrijk kouder. Op 1500 meter daalt de temperatuur naar -10. Tijdens helder nachten kan het kwik in de dalen zaken naar -15 tot -20. Perfect voor kunstsneeuw. Later in de week treedt weer wat verzachting op. Maar het blijft op 1500 meter koud genoeg.


Afsluitend nog een blik op de pluim, die oogt voor eind november niet slecht. Alleen meer neerslag is wel wenselijk. Zolang de temperatuur onder de rode lijn zijn (norm voor nu) is het ’te koud’ voor het jaargetij.

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Black Friday Bluetribe

Black Friday Bluetribe

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×