Diep winters met heel veel sneeuw

Diep winters met heel veel sneeuw

Het is diep winters in de Alpen. Na de vele sneeuwval van gisteren (avond) komt er vandaag nog een klap met sneeuw bij. Tevens is het erg koud. In de nachten vriest het zeer streng met soms wel -20°c. De aanjager van al dit alles is een lagedrukgebied met 2 kernen. Eén kern ligt boven Italië en de andere kern boven Roemenië. Hierdoor wordt een noordelijke tot noordoostelijke stroming in de stijgers gezet. En vanuit die hoek wordt echt hele vochtige diepvrieslucht over de Alpen geblazen. De details:

ZATERDAG VEEL WIND EN VEEL SNEEUW

Doordat de lijnen van gelijke luchtdruk dicht op elkaar liggen waait het heel erg hard. Op de toppen van de meeste bergen en kammen kunnen windstoten met orkaankracht voorkomen. Met name in de zuidelijke deelstaten. De wind komt uit het noorden tot noordoosten. Met de ijskoud wind is het zeer onaangenaam. Tevens is het met maximaal -8°c heel erg koud. Met een dergelijke wind gaat de gevoelstemperatuur richting de -25°c. Goed inpakken dus.

Tevens sneeuwt het bijzonder stevig op zaterdag. Met name de oostelijke en zuidelijke deelstaten sneeuwt het soms bijzonder hard. Er kunnen opnieuw hoeveelheden van een halve meter bijeenkomen. Met de sneeuw die inmiddels gevallen is gaat dat in 2 dagen tijd dus over 1 meter sneeuw heen. De westelijke deelstaten vangen wat minder sneeuw in de huidige berekeningen. Maar 30 centimeter moet daar ook makkelijk te redden zijn. Tevens is de sneeuwgrens in de vroege ochtend nog wel een issue voor de zuidelijk deelstaten. Bij het krieken van de dag ligt de SVG rond de 1500 meter maar daalt in de  ochtend gestaag richting de 800 meter. In de noordelijke Alpen ligt de SVG op laaglandniveau.

ZONDAG DROGER MAAR STEENKOUD

In de nacht van zaterdag op zondag trekt de sneeuw naar het oosten weg. Maar zodra het een beetje opklaart dan vliegt de minimumtemperatuur razendsnel onderuit. -20°c is geen uitzondering in sommige dalen, met name in het westen. In het uiterste oosten blijft het bewolkt en komt matige vorst voor. Overdag liggen de minima tussen de -5°c en -15°c. LET OP: HET WAAIT NOG BEHOORLIJK HARD EN DAARDOOR IS ER EEN SIGNIFICANTE KANS OP LAWINEGEVAAR 

Dus zit je in de Alpen en ga je skiën houd dan even de berichten met betrekking tot het lawinegevaar in de gaten. Blijf op de piste. Het is verleidelijk om die verse sporen buiten de piste te trekken maar denk even aan je nabestaanden!! Zodra die dikke laag sneeuw gaat schuiven ben je de pisang. Zelf weten.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN

Maandag is een droge en zonnige dag en loopt de temperatuur op richting het vriespunt. Dan is het helemaal gevaarlijk om buiten de pistes te skiën. Op zeker dat die sneeuw zwaarder gaat worden en gaat glijden op de onderlaag die bevroren is. Op dinsdag komt het volgende sneeuwfront richting de noordelijke Alpen.  De sneeuwvalgrens ligt rond de 800 meter maar vaak ook lager. Op woensdag sneeuwt het dan nog een beetje maar dan is het klaar met de winterpret. Na woensdag lopen de leden in het ensemble heel ver uit elkaar. Een flinke verzachting zit er dan aan te komen. Maar daar komen we deze week zeker op terug. Want het is en blijft best spannend.

Fijn weekend!

Ronaldo

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×