Dik aankleden op de piste’s

Dik aankleden op de piste’s

Naamloos

Het is momenteel flink koud in Oostenrijk. Afgelopen nacht werd het zelfs in St. Michael im Lungau -21,0C. De komende nachten kunnen we lokaal nog lagere temperaturen verwachten. Maar overdag gaat de zon wel steeds vaker schijnen !

koudweg1

Dit komt doordat er een hogedrukgebied ten noordwesten van Oostenrijk ligt. Aan de zuidoost-flank hiervan stroomt koude (en drogere) lucht uit hartje Rusland richting Oostenrijk. Hierdoor lost alle bewolking de komende dagen op en krijgen we te maken met koud maar prachtig kaiserwetter.

rart_17011718_17011600 (1)

Morgen is het overal nog zwaar bewolkt, daarbij vallen verspreid nog enkele korte sneeuwbuitjes. Geen grote hoeveelheden. Op 1500 meter hoogte ligt de temperatuur rond de -14C in Voralberg tot -9C in Stiermarken. Door de stevige Oostenwind die op de toppen staat kan het voor het gevoel nog eens 10 tot 15 graden kouder aanvoelen. Gevoelstemperaturen dus van -20C tot -29C, dik aankleden dus.

tmin_17011806_17011600

Morgenavond klaart het breed op. Overal volgt een heldere nacht met mogelijk wat nevel of mist in het Inn- en Donautal. Doordat het helder is, de wind in de dalen wegvalt en de lucht van origine al koud is, kan het kwik in de Alpendalen behoorlijk onderuit zaken. In de meeste Alpendalen koelt het af naar -22C tot -26C, lokaal kan het -33C worden. Grootste kans op deze extreem lage waarde is weggelegd voor het Ötztal. Warmer verloopt de nacht in het vlakkere Oost-Oostenrijk, hier hangt nog meer bewolking en staat er nog een stevige wind.

koudweg2

De rest van de week verloopt zonnig met nog altijd koude nachten. Doordat het hogedrukgebied iets aan de wandel gaat, en de kern dichter op Oostenrijk komt te liggen, gaan de scherpste kantjes van de kou eraf. De kou vanuit Rusland kan Oostenrijk steeds moeizamer bereiken, hierdoor zien we de komende dagen de temperatuur op 1500 meter langzaam stijgen naar aangenamere waarde’s. Vrijdagmiddag ligt de temperatuur op deze hoogte nog maar rond de -3C. Maar door het rustige heldere weer zal het niet tot dooi komen.

Het zonnige weer houden we zeker nog tot zondag, pas hierna worden de prognose’s onzekerder.

16121464_10210523493197810_1531580119_o

We sluiten het weerbericht natuurlijk af met opnieuw een prachtplaat gemaakt door Eric. Fantastische condities !

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...