Dikke sneeuwdump vanaf 1000 meter Oostenrijk

Brigitte Schmidt‎ vanuit Westendorf, binnengekomen via de Vrienden van FANtastisch Oostenrijk FB groep

Sneeuwdump, goede berichten en mooie plaatjes momenteel vanuit Oostenrijk. Vrijwel in alle skigebieden is al een mooie lading verse sneeuw gevallen. En de komende dagen komt daar nog eens een flink pak bij. Al met al mogen we toch wel van een sneeuwdump spreken. Toch zal het helaas niet overal (mooi) wit worden. Vooral onder de 1000 meter valt er vaker regen dan sneeuw, vooral morgen. Maar daarboven gaat verspreid over 3 dagen nog eens een halve meter of lokaal meer vallen. Dat is dus goed nieuws voor de (hogere) skigebieden!

Klik op de afbeelding om te vergroten

Als we vandaag naar het synoptische weeroverzicht kijken dan zien we dat Oostenrijk vandaag in relatief koelere lucht ligt. Verspreid over de dag vallen er felle sneeuwbuien waarbij de sneeuwgrens pendelt tussen de 900 en 700 meter. Op de hoogte kaart zien we ook dat de bovenlucht koud en daardoor onstabiel is. Maar helaas blijft de lucht niet koud want als we naar onze aanvoer kijken zien we een lob met mildere lucht voor Oostenrijk klaar liggen(warmtefront sector).  Hier zullen we morgen even doorheen moeten met een sneeuwgrens die zich morgenmiddag en avond tijdelijk terugtrekt naar 1300 meter. Maar later op kerstavond en vooral 1e kerstdag komen we weer in vergelijkbare lucht als vandaag terecht. Dan vallen er opnieuw sneeuwbuien boven de 900 á 700 meter.

Als we meer naar de details kijken zien we hierboven de sneeuwbuien van vandaag.  Afgelopen nacht trokken al een aantal sneeuwbuien over Oostenrijk. Vooral boven de 1000 meter ontwaakt men in prachtig winterwonderland. Maar wat ook direct opvalt is dat er deze ochtend al veel wind in de bergen staat.  In de bergen zijn windstoten van meer dan 130 km/u mogelijk!  Houd rekening met (deels) gesloten liften en/of piste’s. Verder vallen er vooral vanmiddag en vanavond enkele felle sneeuwbuien. Pas komende nacht wordt het droger en wordt de wind zwakker.

Uiteindelijk valt er  tot morgenochtend boven de 1000 meter 10 tot 30 centimeter sneeuw, lokaal iets meer. Opvallend is de uitschieter in het Arlgebergte. Hier valt in 24 uur tijd her en der meer dan 100 cm verse sneeuw (een heuse echte sneeuwdump)! De nordweststau wordt hier optimaal benut.

Morgen liggen we dan tijdelijk in zachtere lucht. Gelukkig blijft het vrijwel overal droog tijdens de ochtend met aan de zuidkant ook veel ruimte voor de zon. In de loop van de middag volgt vanuit Duitsland neerslag. Bij aanvang is dit regen tot een hoogte van 1300 meter. Morgenavond, kerstavond, stroomt langzaam koelere lucht binnen en zakt de sneeuwgrens gestaag naar 1000 meter. Opnieuw staat er in de bergen veel wind.

Tijdens de nacht wordt het nog kouder en dan kan de sneeuwgrens wegzakken naar 800 tot 500 meter. In vele dalen ten oosten van Innsbruck kan het dan ook even wit worden. Een mooi kerstcadeautje!

1e Kerstdag hebben we te maken met aanhoudende sneeuwbuien. Al zullen er vooral overdag langere droge perioden zijn.  De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 800 meter. De laagste dalen kunnen dus weer groen worden. Maar in de avond volgt een nieuwe band met intensievere sneeuwbuien vanuit Duitsland. Daarbij zakt de sneeuwgrens opnieuw ten oosten van Innsbruck weg tot in vele dalen. Daarmee verloopt de 1e kerstdag op veel plaatsen wit en winters. Boven de 1000 meter sprookjesachtig. Maar de akelige harde tot stormachtige wind zijn we nog steeds niet kwijt.

2e Kerstdag moet er dan overal boven de 1000 tot 1300 meter 40 tot 70 centimeter sneeuw liggen. We kunnen dus spreken van een sneeuwdump, alleen is de lucht toch nog te mild voor een dump onder de 1000 meter. Hier blijft het met vlagen te mild met ook regen naast de sneeuwval.  In het Arlgebergte valt duidelijk meer, hier in totaal meer dan 1 tot 1,5 meter sneeuw.

En na de kerst ? Dat zien we morgen wel weer…

 

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...