Dinsdag kou-uitbraak met sneeuwval

Het loofhout kon het nog wel eens zwaar krijgen komende week

Dinsdag kou-uitbraak met sneeuwval

De bomen zitten momenteel nog vol in het blad in Oostenrijk, maar die gaan het toch echt zwaar krijgen komende week. Want ongeacht hoeveel sneeuw er mag vallen, zal er zeker toch wel wat schade gaan ontstaan als de sneeuwgrens later deze week zakt tot onder de 1000 meter. Maar voor het zover is, kunnen we eerst nog van een 2-tal vrij zonnige dagen genieten.

Vandaag start de dag met veel ruimte voor de zon in het centrale en westelijke deel van Oostenrijk. In sommige dalen kan er ook hochnebel of mist hangen, welke in de loop van de ochtend oplost. In het uiterste oosten hangt meer bewolking en in delen van het Burgenland en Stiermarken kan er soms ook wat motregen vallen. Richting het westen blijft het echter een prachtige herfstdag met veel ruimte voor de zon. De temperatuur loopt op naar 10 graden in het oosten tot 14 in het westen, op 1500 meter is het enkele graden boven het vriespunt.

Morgen start de dag opnieuw met veel ruimte voor de zon maar her en der ook met wat hochnebel. Deze hochnebel lost snel op en wat volgt is opnieuw een vrij zonnige dag. Alleen aan de grens met Hongarije en Slovenië is het bewolkter. In de loop van de dag trekken er wel enkele middelbare en hoge wolkenvelden Oostenrijk binnen op nadering van een weersverandering. Het blijft droog bij opnieuw 11 tot 15 graden.

Dinsdag nadert een koufront vanuit het noorden Oostenrijk. Op nadering van dit front stuwt al vochtige lucht tegen het Alpenmassief aan. Het is bewolkt en verspreid over de dag valt er neerslag. Daarbij ligt de sneeuwgrens dinsdag overdag op 1500 meter, tijdens intensievere neerslag soms op 1300 meter. In de dalen is het dan waterkoud met temperaturen ver onder de 10 graden. Tegen de avond volgt vanuit Duitsland het koufront waarbij het intensiever gaat regenen en sneeuwen. Dan zakt de sneeuwgrens ook geleidelijk naar 1000 tot 800 meter. Sommige dalen gaan dus voor het eerst sinds de zomer wit worden!

Wel lopen de modellen met de neerslaghoeveelheden uiteen. Het Europese model is tamelijk positief voor de sneeuwliefhebber met 20 tot 30 centimeter van het witte goud. Maar het Amerikaans model blijft steken rond of iets boven de 10 centimeter. Dit verschil komt omdat er boven Frankrijk een hogedrukgebied ligt. Het Amerikaans model laat dit systeem meer tegengas geven, hierdoor is het dus ook in Vorarlberg een stuk droger dan in bijvoorbeeld in het Salzburgerland.

Woensdagochtend trekt nog een trog over met sneeuwval tot lokaal 700 meter. Hierna wordt het droger en volgen waarschijnlijk een 3-tal vriendelijke dagen. In totaal lijkt er dus 15 tot 35 centimeter sneeuw boven de 1500 meter te vallen. Exacte hoeveelheden zijn nogal wat lastig voor nu, maar goed wit wordt het dus wel.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht