Wordt het dit weekend maar liefst 20 graden?

Wordt het dit weekend maar liefst 20 graden?

De weerkaarten zijn een beetje saai momenteel. Door de komst van een hogedrukgebied met de kern ten oosten van Oostenrijk is het tamelijk rustig in de atmosfeer. Hierdoor is het wel flink zonnig en flink warm voor de tijd van het jaar. In het weekend kan het zelfs 20 graden worden.

Vandaag kan in sommige dalen hochnebel en mist een spelbreker van een mooie ochtend zijn. Helaas blijft het héél moeilijk om aan te geven in welke dalen mist zal hangen en in welke niet. Daardoor kan het dus best zijn dat de verschillen per dal heel groot zijn deze ochtend. Zeker is dat boven de mist en andere laaghangende ‘troep’ de zon uitbundig schijnt. Ook vandaag lukt het op de meeste plaatsen om de lage bewolking en mist weg te branden. Wat volgt is een prachtige middag. Daarbij wordt het zelfs nazomers warm met 15 tot 18 graden. Bovendien kan het in de stad Salzburg al 18 graden worden.

Zaterdag kan het lokaal zelfs 20 graden worden

Morgen zijn de mist en laaghangende bewolkingskansen een stuk kleiner. Dat komt omdat er meer stroming in de atmosfeer komt te staan. Daar waar het vandaag nog nagenoeg windstil is, komt er morgen een stevige zuidenwind in de bergen te staan. Deze ruimt makkelijk de ontstaande mist op. Hierdoor verloopt de dag overal morgen flink zonnig en aangenaam warm met 16 tot 19 graden. Bovendien is het op 1500 meter hoogte 10 graden wat ook warm is.

Zaterdag trekt de zuidenwind nog wat verder aan. Op veel plaatsen komt een matige tot krachtige föhnwind te staan. Met deze föhnwind wordt het nog makkelijk warmer. Landelijk komen we opnieuw op 16 tot 19 graden uit. Maar lokaal kan het 20 graden worden.

Zondag stuwt een storing aan de zuidkant van de Alpen. Maar in Oostenrijk is het op veel plaatsen nog zonnig. Wel komt er een föhnstorm te staan waarbij windsnelheden van meer dan 80 tot 100 km/u mogelijk zijn in de bekende dalen. In de nacht naar maandag komt uiteindelijk een einde aan het mooie en te warme herfstweer. Hoewel storingen doorbreken en het wisselvalliger wordt, is van super slecht weer nog geen sprake.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...