Donderdag 21 graden, maar omslag nadert

Vandaag is het nog een tikkeltje warmer dan gisteren met veel zon maar ook wolkenvelden. Verspreid over Oostenrijk liggen er een aantal wolkenvelden. En ook kan de mist die in enkele dalen ligt nog hardnekkig zijn. Vooral Tirol en Vorarlberg hebben de meeste zonuren. Richting het Oosten domineren vooral de wolkenvelden. De zon heeft het hier moeilijk maar wint wel steeds meer terrein. Daarbij staat er geen wind in het Westen tot een stormachtige wind in de omgeving van Wenen. De temperatuur stijgt naar 14 tot 18 graden, op 1500 meter is het 10 graden.

Morgen is het nog zonniger en warmer. De wind valt grotendeels weg en als die al waait komt die uit een Zuidwest hoek. De temperatuur stijgt snel naar 14 tot 20 graden. 20 graden is vooral in de diepere dalen ten Noorden van de hoofdkam mogelijk en in de regio van Graz. Op 1500 meter is het 11 graden. Maar het kan nog warmer…

Dit is namelijk de temperatuur afwijking ten opzichte van het langjarige gemiddelde op donderdag. Op 1500 meter is het 12 graden warmer dan normaal voor eind februari!

Dat wordt genieten want het kwik stijgt naar waarden die beter bij aanvang mei passen. In de middag wordt het 16 tot 21 graden, de 21 graden in de regio van Graz. Daarbij veel zon en weinig wind. Op 1500 meter kan het 12 graden worden.

Vrijdag omslag, van lente naar herfst

En vrijdag volgt een omslag. Terwijl we donderdag nog lenteweer hebben brengt de vrijdag juist herfstweer. Een warmbloedig lagedrukgebiedje trekt Oostenrijk binnen en brengt bewolking en vochtige oceaanlucht. Daarbij valt er van tijd tot tijd regen en boven de 1300 tot 1600 meter hoogte sneeuw. Middagtemperaturen nemen een stap terug, het wordt 4 tot 16 graden. Nog altijd te warm voor eind februari.

Ook zaterdag domineren wolkenvelden. Het is al wel koeler geworden en de sneeuwgrens is iets gezakt naar 900 tot 1400 meter. Hieronder valt opnieuw regen. Op hoogte staat veel wind en dit kan vooral op de gletsjers voor sneeuwstorm-achtige condities zorgen.

Zondag keert tijdelijk de rust in de atmosfeer terug. Maar een nieuwe periode met zonnig kaiserwetter volgt niet. De nieuw week brengt waarschijnlijk meer regen en boven de 1400 meter sneeuwval.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...