Downburst raast door het Brixental

Downburst raast door het Brixental

Het hing gisterochtend al in de lucht. De hitte zou tijdelijk verdreven worden door pittige en wellicht extreme onweersbuien. Maar ondanks dat je ze verwacht verbaas ik mij telkens weer opnieuw als het dan toch zover komt. Ook gisteren weer, het ging er toch extreem aan toe. Met intense neerslaghoeveelheden in zeer korte tijd (hoogtepunt van de regen was ruim 100mm/u), harde windstoten en enorm veel hagel was het behoorlijk noodweer.

Hier in Brixental kwam het onweer om ongeveer 16:00 uur aanzetten. Voor die tijd was het lang nog zonnig en zeer benauwd. Hier in Brixen im Thale werd iets na 3 het maximum van de dag behaalt met ruim 29 graden. Elders in Oostenrijk, vooral richting het Oosten, werd het nog 30 tot 35 graden. CampingWelt Brixen

Hierna werd de lucht snel donkerder…

CampingWelt Brixen

En niet lang daarna sloeg een rolwolk over de bergen heen en volgde de eerste regengordijnen. Ze waren spierwit bij de verder gitzwarte luchten. Het was meteen duidelijk de hoeveelheid regen die zou gaan vallen enorm is. Want het zicht werd snel minder…

21juli1

…het ging om een downburst. Hierbij komt koude lucht rechtstreeks vanuit de buientop op 1 punt naar beneden. En dat was precies in het Brixental het geval. De temperatuur daalde spectaculair van +28,3C om 15:49 naar +13,7C om 16:01 ! Het zicht liep ook terug naar vergelijkbare waarde’s met dichte mist (50 tot 100m). En toen kwam ook nog eens hagel erbij.

CampingWelt Brixen Hagel

20250924_10212223162488480_362409727_o

20257451_10212223162408478_590603079_o

In totaal viel er maar liefst 57mm regen in slechts een half uur tijd. Daar had de afwatering natuurlijk moeite mee.

We mogen van geluk spreken dat de downburst niet lang bleef hangen in het dal. Want dan zouden de hagelstenen verder uitgroeien van 2 a 3cm naar 5 tot 7 cm. Dit zijn de groten die voor echte schade zorgen. Toch zijn er diverse auto’s beschadigd geraakt in Westendorf. Maar vooral de grote hoeveelheid regenwater die zo kort zo intens kan vallen heeft mij nog het meest verbaasd.

Gelukkig is het vandaag even ademhalen. Het is opnieuw warm met zonneschijn, en vanmiddag is er opnieuw kans op onweer. Toch zou het onweer lang niet zo extreem zijn als gisteren. Ook de komende dagen blijft het tropisch warm met dagelijks kans op onweer. Vanaf maandag draait de wind even naar het Noorden en verdwijnt de tropenwarmte. Of de warmte volgende week weer snel terugkomt kijken we de komende dagen naar.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht