Droge januari houdt nog wel even aan

Niet alleen verloopt deze januari erg zonnig, het is ook nog eens erg droog. Zo viel er tijdens de eerste decade van deze maand op veel plaatsen niets of nauwelijks neerslag. De regen van afgelopen zaterdag liet op veel plaatsen slechts 2 tot 4 mm achter. Maar aan de zuidkant viel nog geen druppel of vlok. Ook de komende dagen helpen hier niet aan mee. Al kan er de komende 24 uur op enkele plekken wel wat neerslag vallen


Vandaag ligt een glazen koufront over Oostenrijk. Werd het gisteren nog op 1300 meter lokaal 14 graden, vandaag kan het op deze hoogte langzaam weer tot vorst komen. Toch is het nog altijd prachtig weer met aardig wat ruimte voor de zon en slechts enkele wolkenvelden. Het koufront is volledig inactief en markeert alleen een scheidingslijn tussen milde en koelere lucht. Voor het gevoel zal het dan ook iets minder aangenaam zijn buiten.


Wel volgen er vanmiddag geleidelijk meer wolkenvelden, gevolgd door dikkere bewolking aan het begin van de avond. De stroming is dan gedraaid naar het noordwesten. Hiermee wordt vochtigere lucht aangevoerd welke gaat stuwen tegen de hoofdkam.


Uiteindelijk vormt er zich tijdens de late avond en nacht een zwakke nordstau. Daarbij kan er vooral tussen Innsbruck en Leoben wat lichte regen of sneeuw vallen. Het zijn geen grote hoeveelheden bij een sneeuwgrens die rond de 1000 meter of iets lager pendelt. Slechts her en der zal het net genoeg zijn voor een dun laagje verse sneeuw. Maar met pech kan dit ook wat lichte regen in de dalen zijn.


Morgen duwt een nieuw hogedrukgebied het koufront verder weg richting Oost-Europa. Met een noordwestelijke stroming en de aanvoer van nog altijd vochtige lucht houdt de zwakke nordstau in Salzburg en Oberösterreich aan. Hier kan er gedurende de hele dag wel een zwak buitje blijven vallen. Westwaarts domineert het hoog al meer en vooral ten westen van Innsbruck schijnt de zon morgenmiddag flink. Ook in de andere deelstaten kan de zon tijdens de middag doorbreken. Daarbij is het koel met op 1500 meter een kwik stand rond de -3 of -4 graden. Alleen in Vorarlberg is het al iets milder.


Zondag keert overal de zon terug. Na een koude nacht met in enkele dalen strenge vorst volgt een prachtige kaiserwetter-dag. Dit is ook gelijk de opmaat voor een verder prachtige wintersportweek.


Het blijft vrij zonnig en droog tot circa 18 januari. Rond die tijd nemen de kansen op serieuze neerslag toe. Toch zit een overtuigende overgang naar ander weer nog niet lekker in de kaarten. Laten we het wel hopen want op veel plaatsen wordt het aangezicht van de sneeuw met de dag minder mooi. Onder de 1000 meter zullen dan ook veel dalen gewoon groen worden.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Ski Outlet Logo

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht