Droomweekend met verse sneeuw en zon


Droomweekend met verse sneeuw en zon

Het is nog altijd volop winter in Oostenrijk. Afgelopen nacht vroor het op ons eigen weerstation in Brixen im Thale meer dan 10 graden bij ruim 50 cm sneeuw in het open veld. Je zou bijna vergeten dat het nog maar begin december is. Met deze condities gaan we het weekend in, een droomweekend. Maar direct na het weekend volgt helaas ook regen en dooi…

Vanmorgen vroeg is het nog vrij helder en in de dalen vriest het matig tot streng. Hoger in de bergen is het milder met temperaturen soms maar net onder nul. In de loop van de ochtend wordt de bewolking in Vorarlberg en later Tirol dikker op nadering van een storing. Tijdens de middag is het op veel plaatsen overwegend bewolkt en in Vorarlberg begint het opnieuw te sneeuwen. Het is vanmiddag op 1500 meter rond of iets boven nul, in schaduwrijke dalen blijft het vriezen.

Vanavond breidt de sneeuwval uit over Tirol en Salzburg, waarbij de sneeuwvalgrens tussen 900 en 600 meter ligt. In de lagere dalen is dan ook kans op ijzel. Gedurende de nacht kan ook verder oostwaarts wat sneeuw vallen. Veelal valt 3 tot 8 centimeter poeder. In Karinthië blijft het nagenoeg droog.

Morgenochtend is het eerst nog bewolkt met een laatste sneeuwbui, hierna breekt de zon door. Omdat de wind vanaf morgen uit het westen komt stroomt ook mildere lucht binnen. Hierdoor stijgt de vorstgrens overdag naar 1300 meter, hieronder kan het dus dooien. Daarbij wisselen wolkenvelden en zon elkaar af.

Morgenavond is het eerst helder waardoor het gaat vriezen, maar tegen middernacht volgt opnieuw een front met regen en sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt tussen 700 en 1000 meter en in de lagere dalen volgt ijzel. Het wordt her en der spekglad.

Zondag overdag is de storing alweer snel weggetrokken en breekt alweer de zon door. Opnieuw perfecte omstandigheden op de skipiste’s.

Na het weekend is het eventjes gedaan met de winter, tenminste onder 2000 meter. Maandag en dinsdag regent het geregeld flink waarbij de sneeuwvalgrens soms 2000 meter aantikt. Echter zijn er ook oplossingen die de sneeuwvalgrens een stuk lager laten.

Woensdagavond draait de wind naar het noorden en maakt de winter een comeback. Zo volgen sneeuwbuien tot in de dalen, waarna we ijskoud richting het nieuwe weekend gaan.

Jeroen Elferink

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×