Drugs op de piste, Frankrijk wil er van af

Kaprun Topfoto

In Frankrijk is men het beu, het drugsgebruik op de piste. Hierdoor gaan de Franse politie en justitie strenger controleren.

Het is geen nieuws uit Oostenrijk, maar niet minder opmerkelijk. Alleen al in het winterseizoen 2015/2016 is in Frankrijk bijna 500 kilo aan verdovende middelen zoals wiet, cocaïne en XTC onderschept. Volgens de Franse Douane komt de meerderheid van de in beslag genomen drugs uit Nederland en Spanje. Betrapt worden op gebruik of  verkoop staat een boete op en zelfs een jaar gevangenisstraf, en de boetes zijn al fors.

Sneeuwschuivers

Was de wintersport eerst nog vertier voor een bepaalde groep, en gingen jongeren graag richting b.v. Lloret de Mar, Salou, Ibiza en andere zomerse bestemmingen. Tegenwoordig reist men ook naar plekken als b.v. Val Thorens, Tignes, Westendorf, Gerlos, Hinterglemm, met vrienden of ouders. De bekende plekken in de alpen, waar de bekende après-ski bars en clubs staan.

Het is meer en meer een feestvakantie geworden, correspondent Frank Renout vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat het in de bars en clubs soms drukker is dan op de pistes. Dit resulteert in het overmatig drinken, en zorgt het drugsgebruik tot problemen.

De Franse pers spreekt al over sneeuwschuivers.

Strijd tegen drugs

De problemen ontgaat niemand, pers in Frankrijk schrijft dat er niet alleen frisse lucht gesnoven wordt. Wintersporters die onder invloed van drugs de berg afkomen heet in Frankrijk de slalom met XTC.

De Franse politie controleert in Tignes elke nacht op drugs, maar dit gebeurd tegenwoordig ook in andere gebieden. Krijg je een boete, dan is het direct betalen. In Alberville is het zelfs al dat als je betrapt wordt met drugs, dan wordt je meteen voorgeleid bij de rechter.

Maar het is niet alleen de harde aanpak door justitie, maar ook de preventie. In verschillende gebieden worden flyers uitgedeeld met daarop de consequenties van het verhandelen en/of gebruik van drugs. In Tignes wordt aan jongeren een speciale ID-boekje uitgedeeld door de politie, wordt je in de nacht laveloos van de drugs en/of alcohol op straat aangetroffen. Dan kan de politie je weer naar “huis” brengen.

Bron: NOS

(Visited 125 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.