Drukke wegen Duitsland Oostenrijk Kerstvakantie

Files vakantiedrukte
foto @ Julia Hammerle

Drukke wegen, de drukke weken van het winterseizoen 2019/2020 komen er weer aan en dan doelen we ook de weg er naar toe. Over een aantal dagen zullen de eerste landgenoten weer richting de Alpen trekken.

Zoals ieder jaar zullen een hoop mensen ergens in Europa vast komen te staan in de vele files. Zeker de mensen die aan de schoolvakanties vastzitten zullen hier last van krijgen. Maar waar kan men files verwachten en niet te vergeten de eeuwige baustellen in Duitsland. Vooral de vele baustellen is een ergernis waar men vaak veel tijd verliest en deze lijkt maar niet op te houden. Sommige plekken wordt al jaren aangewerkt, het lijkt wel eeuwig. (afgelopen week hebben we zelf de 3, 9 en 8 gereden en als we het vergelijken met de zomer dan zijn de baustellen enorm afgenomen maar dit terzijde)

Op de grote hoeveelheid vakantiegangers zijn de wegen naar de skigebieden ook niet berekend. Gevolg is dat je het nodige aan opstoppingen gaat krijgen.

Verkeersdrukte

De eerste groep zal op 20 december richting Oostenrijk gaan. Op vrijdag en zaterdag zal het druk worden richting het zuiden. Een week later geldt hetzelfde maar nu zowel naar het zuiden als naar het noorden, dan zal de eerste groep weer terug naar huis gaan. Ondanks dat zal in de twee week rond de Kerst de meeste mensen in o.a. Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk vrij zijn zal het volgens de ANWB dan druk worden maar niet zeer druk.

Pas in februari  op 22 en 29 februari 2020 kan het op de Duitse snelwegen zeer druk worden. Beide dagen is zowel richting het zuiden als richting het noorden kan op files en dergelijke. In Nederland is zowel het midden als het zuiden vrij, maar ook in Duitsland en België heeft men dan vakantie.

File snelweg

Drukke routes

Alle wegen leiden naar Rome is het gezegde of te wel er zijn meerdere manieren om op je bestemming te komen. Maar toch zijn er een hoop mensen die een vaste route aanhouden. De drukke wegen in Duitsland in de winter zijn (bron ANWB):

  • A1 Osnabrück – Hamburg – Lübeck – Fehmarn. Knelpunten bij Bremen en Hamburg.
  • A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg. Knelpunten bij Würzburg en Neurenberg.
  • A5 Karlsruhe – Heidelberg – Bazel. Knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
  • A7 Würzburg – Ulm – Füssen. Knelpunt tussen Kempten en Füssen.
  • A7 Hamburg – Flensburg. Knelpunt bij Hamburg.
  • A7 Kempten – Füssen.
  • A8 Karlsruhe – München – Salzburg. Knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
  • A9 Neurenberg – München. Knelpunt tussen Ingolstadt en München.
  • A61 Mönchengladbach – Koblenz.
  • A99 Rondweg München.

Baustellen

Vooral degene die dus via het Ruhrgebied gaan zullen een hoop hinder ondervinden door deze werkzaamheden, de meesten bevinden zich ook op de belangrijkste routes richting het zuiden. Een dag eerder vertrekken mits het mogelijk is zou een oplossing zijn, zeker met kinderen is het de vraag of dat kan. De vrijdag richting een verblijf ergens in Duitsland, de volgende dag na een goede nachtrust een heerlijke douche en ontbijt het laatste stuk.

De belangrijkste routes waar gewerkt wordt aan de weg zijn te vinden op de site van de ADAC.

Oostenrijk

Drukke wegen, eenmaal de drukte in Duitsland achter je gelaten moet je nog door Oostenrijk, zo is de B179 de Fernpassroute een berucht knelpunt. Ook zal het drukker zijn op de snelwegen richting de diverse skigebieden. Met name de de grensovergang tussen Duitsland naar Oostenrijk. Om de eventuele files te kunnen omzeilen heeft ÖAMTC (de Oostenrijkse ANWB) een filekalender, deze is hier te vinden. Ook via wegbeheerder Asfinag kun je het nodige vinden over files en wegwerkzaamheden en is er ook nog de Oostenrijkse radio zoals Ö3.

Maar eenmaal alle drukte en eventuele files getrotseerd zijn wacht een  aanblik van datgene waarvoor je al die uren in de auto zat. En vergeet niet de vakantie begint al in de auto.

Pitztal Rifflsee

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...