Drukkend warm en elke middag onweer

Een lagedrukgebied met de kern boven de Benelux zorgt voor een vochtige maar warme zuidwestelijke toevoer in Oostenrijk

Drukkend warm en elke middag onweer
We hebben te maken met een actief lagedrukgebied boven West Europa welke ook het weerbeeld in Oostenrijk bepaald. Met een zuidwestelijke stroming wordt momenteel warme en vochtige lucht naar het Alpenland gevoerd waarbij het elke middag wel ergens tot onweer gaat komen. Vandaag kunnen dit heftige onweersbuien worden, vooral in het Tiroler Unterland en Salzburgerland. Vanmorgen wisselen zon en enkele wolkenvelden elkaar nog af. Alleen in Vorarlberg is al een eerste vroege bui mogelijk. De temperatuur gaat razendsnel de lucht in, rond het middaguur bereiken we op de meeste plaatsen al tropische waarden. Boven de bergtoppen ontstaan stapelwolken en gedurende de middag zullen deze uitgroeien tot fikse buien.

Uiteindelijk zullen er een aantal pittige onweerscomplexen ontstaan met name ten noorden van de lijn Innsbruck – Zell am See – Schladming – Steyr. Het is vooral uitkijken in het Tiroler Unterland en Salzburgerland! Hier kunnen de buien gepaard gaan met zware windstoten, hagelstenen van 8 tot 12 centimeter in doorsnee en flinke wateroverlast. Er geldt een weeralarm voor deze gebieden. Ten zuiden van de hoofdkam valt het juist enorm mee met de onweersactiviteit. Karinthië heeft opnieuw als dé zonprovincie van Oostenrijk de betere papieren.

Vanavond houden de buien vooral nog huis in het noordoosten van Oostenrijk, met name in het Donau vallei. Elders lossen de buien op en uiteindelijk zijn er vannacht opklaringen. Lokaal ontstaan mistbanken en het koelt maar langzaam af.


Morgenochtend is het eerst langere tijd droog met ook ruimte voor de zon. Maar opnieuw zullen er stapelwolken groeien, dit keer sneller dan vandaag. Uiteindelijk zullen er rond het middaguur al de eerste onweersbuien in Vorarlberg en in delen van het Tiroler Oberland actief zijn. Deze buien trekken gedurende de middag oostwaarts en activeren. Voor de buien uit wordt het 26 tot 32 graden. Opnieuw is kans op wateroverlast, windstoten en hagel, maar aan de zuidkant blijft het opnieuw zo goed als droog. Hier dus alweer een 2e perfect zwembaddag.

En zo herhaalt het liedje zich een aantal dagen. De ochtend is vaak prachtig met ruimte voor de zon. Maar in de middag zullen telkens buien met onweer ontstaan. Daarbij blijft het drukkend warm. Gedurende de week wordt het wel iets minder warm en komt de temperatuur vaker tussen de 23 en 28 graden te liggen. Kortom er zijn mooie momenten maar ook momenten dat de hemelsluizen volledig open gaan. Regel is: hoe zuidelijker hoe langer het mooi blijft.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht