Duizenden Skileraren zonder juiste papieren

Skileraar Obertauern

Duizenden Skileraren zonder juiste papieren

In Tirol bieden enkele duizenden skileraren cursussen aan zonder dat zij in bezit zijn van de juiste papieren.

De Vereniging van Tiroolse Skileraren wijst in dit verband op een groot veiligheidsrisico en reageert met controles. Volgens Christian Abenthung, directeur van de Vereniging van Tiroolse Skileraren, mogen zij geen skiles geven omdat zij niet over de vereiste beroepskwalificaties beschikken. Hij verwijst hiernaar richting de EU-regelgeving.

“In wezen hebben ze dezelfde beroepskwalificatie nodig als onze skileraren, plus iemand die de opleiding tot skileraar heeft gevolgd om toezicht te houden op de instructeurs.” Velen voldoen niet aan deze eisen, aldus Abenthung.

In Tirol zijn er 7000 skileraren en evenveel die “illegaal”skilessen aanbieden op de pistes in Tirol.

Veiligheidsrisico’s

Volgens Abenthung is het grootste probleem het veiligheidsrisico. De leraren hebben een gebrek aan training, licenties en certificaten, vergunningen en certificaten om hun werk te kunnen doen. Er kunnen zich situaties voordoen waarin dergelijke illegale skileraren niet meer zelfstandig naar het dal kunnen komen, aldus Abenthung. “Ze moeten dan zelfs naar het dal toe worden begeleid. Dat vormt een groot veiligheidsprobleem voor zowel de gasten als de leraren zelf.

“Wat we niet willen is een pistepolitie. We zijn een toeristisch land, maar we moeten voorlichting geven over deze gevaren. Als iemand echt doorgaat dan wordt er ook een aanklacht ingediend. Jaarlijks bereiken ons tussen de 50 en 100 klachten aldus Abenthung.

De “zwarte schapen” komen uit heel Europa zo ook uit Nederland, Duitsland en België. Zo wil de vereniging van skileraren tegenmaatregelen nemen met verscherpte controles. Er zijn door Tirol twee controleorganen aangewezen die tijdens het seizoen de skigebieden en skischolen bezoeken en controles uitvoeren. Allereerst proberen ze illegale skileraren voor te lichten.

Opluchting

Toch klonk er ook een opluchting bij Abenthung. Doordat de trainingen zijn volgeboekt waren de zorgen weggenomen dat een hele generatie het skiën zou gaan verleren. “Het verlangen naar wintersport is erg groot, en we gaan dit seizoen met groot optimisme in,” aldus Christian Abenthung.

In de kerstperiode werden er in totaal zo ongeveer 2000 skileraren in Tirol opgeleid.

Bron: ORF

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...