Dump brengt veel sneeuw naar Oostenrijk

De dag start vandaag gelijk turbulent met storm, zware regen en sneeuwval. Momenteel worden er windstoten tot ver over de 100 km/u gemeten. Dit komt door een actief koufront gevolgd door een flinke nordstau. De komende 48 uur staan in teken van een flinke dump.

Animtatie: koufront komt deze ochtend Oostenrijk binnen, de begrenzing is scherp. Achter het front sneeuwbuien!

Na het overtrekken van het front deze ochtend sneeuwt het vrijwel de hele ochtend en middag flink door. Pas vanmiddag zijn er droge momenten en enkele spaarzame opklaringen. Maar de focus blijft op pittige sneeuwbuien liggen. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 800 en later uiteindelijk 400 meter. Kortom vrijwel alle dalen zullen wit worden. Hou er rekening mee dat het ook in de bergen stormt. Advies: blijf vandaag in het dal. Door windstoten van meer dan 100 km/u kunnen skigebieden gedeeltelijk sluiten. Ook zijn de zichten erg slecht door intensieve sneeuwval. De middagtemperatuur op 1500 meter komt uiteindelijk rond de -5 graden te liggen.

Ook vanavond blijven er sneeuwbuien vallen. De buiigheid wordt wel tijdelijk meer getemperd en aan de zuidkant wordt het droog. Komende nacht volgt een actief buiengebied vanuit het noorden en neemt de sneeuwval in intensiteit toe. Het kan flink doorsneeuwen met slechte zichten en accumulaties tot 5 centimeter per uur.

Morgen gaat deze sterke sneeuwval aan de noordkant nog wel even door. De zwaarste sneeuwbuien vallen in het Tirolerunterland en Salzburg. Elders aan de noordkant worden de sneeuwbuien vanmiddag minder intensief en kan de zon soms even doorbreken. Het is koud en op 1500 meter ligt de temperatuur tussen de -8 en -10 graden. De vorstgrens is weggedrukt tot in de dalen. Aan het eind van de middag wordt het vrijwel overal droog.


Morgenavond kunnen we de balans van de dump gaan opmaken. Op dit moment verwachten we langs de hele noordkant een dik pak sneeuw! In de dalen valt gemiddeld 20 tot 40 centimeter, deze hoeveelheden lopen op naarmate je de bergen ingaat. Op de meeste toppen valt uiteindelijk 60 tot 100 centimeter verse sneeuw. Als dat geen dump is? Uitschieters voorbij 1 meter sneeuw zien we vooral in het hooggebergte waar de regen van gisteren ook als sneeuw viel maar ook in het Arlgebergte.


De nacht naar donderdag verloopt droog en helder. Boven een vers sneeuwdek koelt het hard af naar -10 tot -15. In een enkele dal kan het zelfs nog kouder worden.


Vanaf donderdag is het een aantal dagen droog met mooi kaiserwetter. De zon schijnt uitbundig en er staat maar weinig wind. Kortom er komen een paar droomdagen aan.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...