Duurzaam op wintersport. Is dat al mogelijk?

Duurzaam op wintersport in NPC

Duurzaam op wintersport. Is dat al mogelijk?

We kunnen er niet omheen. De wintersportvakantie is bij heel veel mensen favoriet, maar heeft net als veel vakanties en toeristische activiteiten de nodige impact op het milieu. Gelukkig zijn steeds meer skigebieden zich daarvan bewust en werken ook accommodaties hard aan duurzaamheid. Wij namen een kijkje bij Nationalpark Chalets in Neukirchen om te bekijken of een duurzame wintersportvakantie al mogelijk is.

Veel te doen om wintersport

Schitterend besneeuwde berglandschappen lokken jaarlijks talloze toeristen naar Oostenrijk. Wintersportliefhebbers reizen massaal af naar adembenemende skigebieden. Iedereen heeft plezier en beleeft een geweldig tijd. Echter, achter de schitterende witte panorama’s gaat een zorgwekkende realiteit schuil. De wintersport oefent namelijk flinke druk uit op het fragiele ecosysteem dat verborgen ligt onder de prachtige sneeuwlaag. Het inzetten van bijvoorbeeld sneeuwkanonnen in combinatie met het hoge energie- en waterverbruik, draagt bij aan deze ecologische druk. De accommodaties en reis naar de bestemming zorgen echter voor nog meer uitstoot. Die laatste draagt zelfs in sommige gevallen bij tot 80 procent van de totale uitstoot.

Betekent dit dan dat we onze geliefde wintersportvakanties moeten opgeven? Niet per se. Er bestaan namelijk doordachte manieren om de impact van wintersport op het milieu tot een minimum te beperken. Het behoud van deze prachtige wintersportbestemmingen vraagt om bewuste keuzes tijdens je vakantie, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de betovering van een ongerepte wintersportomgeving.

In de hedendaagse wereld zetten diverse organisaties zich actief in voor duurzamere wintersportpraktijken. Zo ook Nationalpark Chalets (NPC). In deze blog geven we aan wat zij doen én wat jij kan doen, zodat we gezamenlijk kunnen streven naar een wintersportervaring die niet alleen onvergetelijk is voor ons, maar ook vriendelijk voor de schitterende berglandschappen die we koesteren als het decor van onze geliefde hobby.

Duurzaam op wintersport in NPC

Duurzaamheid NPC

Bij de bouw van NPC stond duurzaamheid van begin af aan centraal. De ‘operatie’ was destijds een van de grootste bouwprojecten in regio Salzburg. Het project bood werkgelegenheid aan gemiddeld 150 mensen, waarbij 99% van het werk werd uitgevoerd door lokale partijen en arbeiders. Deze methode bevorderde niet alleen werkgelegenheid op lokaal niveau, maar verminderde ook aanzienlijk de CO2-uitstoot, vanwege de beperkte reisafstand voor de betrokken werknemers.

NPC onderscheidt zich dus al vanaf het begin. Het park is een voorbeeld van duurzame ontwikkeling, waarbij aanzienlijke aandacht is besteed aan ecologische verantwoordelijkheid. Het project, gelegen in Land Salzburg, is opgezet met het oog op minimale impact op de natuur, het lokale milieu, en de menselijke en dierlijke omgeving.

Waterbeheer
Om te beginnen heeft het Nationalpark Chalets een doordacht plan wat betreft waterbeheer. Het chaletdorp beschikt namelijk over een reservoir dat is aangelegd om regenwater op te vangen. Tijdens de bouw van de wegen is rekening gehouden met het leiden van regenwater naar dit reservoir, waar het geleidelijk door de bodem wordt opgenomen. Dit reservoir draagt ook bij aan het behoud van biodiversiteit in en rond het chaletdorp, doordat de tuinen bij de vakantiewoningen zijn aangelegd met inheemse planten.

Zwembad
Wat water betreft, is er op het park een keuze gemaakt voor een natuurlijk zwembad. Dit houdt in dat het een bad is zonder chloor of verwarming. Een dergelijk bad is energiebesparend en milieuvriendelijk.

Afvalscheiding
NPC doet eveneens aan het scheiden van afval, wat inhoudt dat het park het afval opdeelt in diverse categorieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen papier/karton, plastic, metaal, glas en rest- en bioafval. Door deze scheiding wordt het afval geschikt voor hergebruik of recycling. Hierdoor draagt NPC bij aan het besparen van energie en grondstoffen en speelt het daarmee ook een rol in het aanpakken van milieuproblemen.

Duurzame voorzieningen
De chalets zijn ook uitgerust met verschillende duurzame voorzieningen. Exact 39 chalets zijn voorzien van zonnepanelen en maar liefst 55 hebben een elektrisch oplaadstation voor de auto. Ook de infrastructuurgebouwen maken gebruik van fotovoltaïsche panelen. Deze zonnepanelen, in combinatie met de gunstige zonnige locatie, maken de chalets tijdens het hoogseizoen grotendeels zelfvoorzienend in elektriciteit.

Duurzaam op wintersport in NPC

Energie
Ook duurzame energie is een prioriteit bij NPC. Het complex is aangesloten op het energienetwerk van Salzburg AG, een vooruitstrevende organisatie die onder meer investeert in energiebronnen als waterkracht, fotovoltaïsche energie en windenergie. De organisatie zorgt ervoor dat 100% van de geleverde elektriciteit aan NPC afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Een indrukwekkende 85% wordt opgewekt door middel van hydropower, terwijl de overige 15% wordt verkregen uit andere groene energiebronnen.

Duurzame investeringen
NPC gaat verder dan de bouw van het chaletdorp alleen. Zo heeft NPC geïnvesteerd in een skilift bij de skipiste, in samenwerking met Bergbahnen van het Wildkogel Arena-skigebied. Deze investering zorgt voor minder autoverplaatsingen en dus voor minder uitstoot. Daarnaast heeft NPC bijgedragen aan de verbetering van de lokale leefomgeving door te investeren in infrastructuur, zoals wegen, water- en rioolaansluitingen. Deze investeringen hebben ook geleid tot verbeteringen voor andere eigendommen in de Rossberg-regio, waardoor het project een positieve bijdrage heeft geleverd aan de algehele duurzaamheid van de omgeving.

Duurzaamheid in regio Salzburg
Niet alleen NPC is bezig met verduurzamen. Ook de regio waarin het park ligt, Land Salzburg, is bezig met een duurzame toekomst. In 2030 wil de regio toegewijd zijn aan mens en natuur. Centraal in deze visie staat de kwaliteit van het verduurzamen; de gemeenschap moet als geheel profiteert van het bloeiende toerisme. Waarbij de focus op pijlers als natuurbeweging, gezondheid & welzijn en sport & beweging ligt.

Door deze insteek omarmt de regio omarmt de ecologische duurzaamheid als een verplichting. Op deze manier laat Salzburg zien dat verduurzamen een integraal onderdeel van de regionale identiteit is. De regio neemt concrete maatregelen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen en bereidt zich aldus voor op de toekomstige uitdagingen. Salzburg speelt zo een leidende rol in het vormgeven van een toekomst waarin toerisme niet alleen betoverend, maar ook verantwoordelijk is.

Duurzaamheid Wildkogel-Arena
Omdat Land Salzburg fanatiek bezig is met het verduurzamen, is dit natuurlijk ook in het skigebied Wildkogel Arena het geval. Duurzaamheid is voor skigebieden een cruciaal onderwerp, en de Wildkogel-Arena heeft dit al vele jaren geleden erkend en omarmd.

Vervoer
Zo wordt tegenwoordig een aanzienlijk deel van de energiebehoefte voor de bergliften uit hernieuwbare bronnen gehaald. De 8-persoonsgondellift en het dalstation van de Smaragdbahn werken dan ook volledig op zonne-energie. Ook rijdt er een elektrische trein, genaamd eLINER, tussen de dalafdaling en het dalstation van de Wildkogelbahn. Het schitterende uitzicht op de omliggende bergketens maken de rit tot een unieke ervaring.

Sneeuwzekerheid

Naast het elektrisch rijden scoort Wildkogel-Arena goed op het gebied van sneeuwzekerheid. Door het aanleggen van een nieuw waterbassin (Braunkogel) kan namelijk maar liefst 85 procent van de pistes worden besneeuwd als de weersomstandigheden natuurlijke sneeuw niet toelaten. Dit zorgt ervoor dat het skigebied van december tot en met eind maart prachtig wit is.

Duurzaam op wintersport in NPC sneeuwkanon

Zelf duurzaam op wintersport
Al met al is het boeken van een vakantiewoning op NPC dus een duurzame keuze in een duurzame regio met een duurzaam skigebied. Zelf kun je echter ook bijdragen aan een beter milieu op jouw wintersportlocatie. Daarom hieronder enkele tips:

1. Reis duurzaam:
Neem de trein in plaats van het vliegtuig of de auto. Tenzij je elektrisch rijdt natuurlijk. Boek jouw treintickets op de website van NS International of die van Nightjet, waar je allerlei informatie kan vinden over het reizen per trein.

2. Respecteer de natuur:
Ski op de gemarkeerde paden en gooi afval in de prullenbak.

3. Kies duurzame skikleding:
Investeer in hoogwaardige, duurzame skikleding van een milieubewust merk die lang meegaat.

4. Kies duurzaam skigerei:
Investeer in duurzaam geproduceerde materialen van een milieubewust merk.

5. Controleer skigebied:
Check voor aanvang van je vakantie of het gebied waar je gaat skiën milieuvriendelijke initiatieven ondersteunt.

6. Let op je energieverbruik:
Laat bijvoorbeeld in je NPC-woning niet onnodig de lamp aan staan en minimaliseer je watergebruik.

7. Koop lokaal:
Dit draagt niet alleen bij aan de lokale economie, maar het verlaagt ook de ecologische impact van geïmporteerde goederen.

Nieuwsgierig geworden naar het Nationalpark Chalets. Neem dan een kijkje op de website!

ChaletsPlus Banner Groot

Dit vind je ook FANtastisch...