Duurzame vezels omwikkelen gletsjers

Duurzame vezels omwikkelen gletsjers

Kitzsteinhorn 18-08-2019 Ook deze gletsjer heeft last van het veranderen van het klimaat.

Duurzame vezels omwikkelen gletsjer

Het klimaat veranderd en daarmee smelten de gletsjers. Men is druk om dit proces te vertragen.

Het veranderen van het klimaat gebeurd al eeuwen en waarschijnlijk al vanaf de oerklap daar valt niks over te ontkennen. De laatste tijd is dit heel goed te zien aan de eens zo machtige gletsjers die langzaam aan het smelten zijn.

Om het smelten te vertragen gebruikt men steeds vaker zogenaamde non-woven geotextielen om de gletsjers te bedekken. Echter geeft het gebruik van deze non-woven materialen een probleem, het materiaal is namelijk gemaakt van aardolie.

Het probleem van het gebruik van deze materialen is dat het microplastics bevat die na de zomer achterblijven en via beekjes naar het dal stromen. Hierdoor kunnen microplastics via organismen en dieren in de voedselketen terecht komen.

Resultaat overtuigend

Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing AG ontwikkelde een nieuwe vlies voor het afdekken van de gletsjers die uit cellulosevezels bestaan. Deze vezels zijn verkregen uit hernieuwbare houtbronnen. Dankzij de plantaardige oorsprong kunnen ze na gebruik worden afgebroken en terugkeren naar de natuur, aldus Berndt Köll van Lenzing AG.

Op de Stubaier gletsjer was het resultaat van een proef al overtuigend. Door het gebruik werd al vier meter ijs van het smelten gered. Na gebruik kan het opnieuw gerecycled worden om textiel te produceren, aldus Köll.

De uitvinding heeft nu een onderscheiding gekregen in Zwitserland.

Bron: ORF

Hintertuxer Gletsjer

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...