E5-Fernwanderweg: te voet de Alpen over

E5 Alpenoversteek

E5-Fernwanderweg: te voet de Alpen over

“Fernwanderweg”, de naam zegt het al. Een lange afstandweg. Fernwanderwegen zijn internationaal en grensoverschrijdend. Ondanks dat er verschillende bestaan, is er ééntje die met kop en schouders boven de anderen uitsteekt: de E5-Fernwanderweg! De totale route bestaat uit 3 etappes, waarvan de eerste etappe inmiddels internationale bekendheid geniet. De oorzaak? De E5-Fernwanderweg brengt je te voet OVER DE ALPEN! Het grootste gedeelte van deze tour ligt natuurlijk in FANtastisch Oostenrijk. Misschien is dit wel jouw volgende wandeluitdaging?

Je bent vervend wandelaar. De ontspannen dagtochten in het vlakke Nederland heb je inmiddels verruild voor uitdagende tochten in de Alpen. Hoogtemeters zijn jou niet vreemd meer, en wellicht heb jij je ook reeds aan een huttentocht gewaagd. Je geniet met volle teugen van de inspanning en het bergleven! Bij het zoeken naar nieuwe routes ben je de naam misschien al eens tegen gekomen: E5-Fernwanderweg. Klinkt bijna een beetje magisch toch? Via deze route is het mogelijk om te voet de Alpen over te steken. Naast 3 landen, talloze bergtoppen en ongelooflijk mooie natuur, is het bereiken van het einddoel, op eigen kracht, natuurlijk de grootste drijfveer om aan deze tocht deel te nemen.

Het startpunt ligt in Zuid-Duitsland, bij de Allgäuer Alpen. Oberstdorf is een bekend wandeldorp waar ook bergsteigers en skiërs hun heil vinden. Op de eerste dag loopt de route via sappige alpenweides, loofbos en waterpartijen omhoog naar bijna 2000m. Een pittige eerste klim met ongeveer 870 hoogtemeters welke in 3-4 uur overbrugt worden. Na het avondeten op de eerste hut biedt een korte avondwandeling nog de mogelijkheid het prachtige uitzicht op Oberstdorf te genieten.

Op de tweede dag staat direct de eerste grensovergang op het programma. Via een korte klim word het joch bereikt waar de grenssteen met Oostenrijk staat. Geen stress, er is geen paspoortcontrole op deze hoogte! Hierna volgt een afdaling van 3-4 uur via naaldwouden waarbij regelmatig marmotten te zien zijn. Ook bestaat er de mogelijkheid om een 200m lange hangbrug te bezoeken EN erover heen te lopen. Hoogtevrees word hier direct overwonnen. Na een voedende lunch, volgt een pittige klim naar de volgende overnachtingsplek. Stijl omhoog, tussen stenen en bomen om daarna van een prachtige waterval te kunnen genieten. De klim is nog niet over, maar het eindpunt komt langzaam in zicht. Een goede maaltijd is de perfecte afsluiting van deze dag.

E5 Alpenoversteek

De derde dag brengt één van de highlights van de tour: de oversteek van een steile scharte. Na een uitdagende klim, word je dan beloont met het adembenemende uitzicht aan de andere kant. De weg vervolgt zich slingerend tot aan het dal, waar geluncht word bij een authentieke alm. Hierna gaat de route verder over een eeuwenoud spoor wat vroeger door herders gebruikt werd om hun koeien naar de almweides te brengen. De finish ligt in het stadje Zams in het dal, vlak langs de rivier de Inn. Hier word je getrakteerd op een “chique” pension overnachting. Maar na de 3 pittige dagen is dit ook wel nodig. De ideale mogelijkheid om lekker te douchen, vieze kleren achter te laten, en natuurlijk heerlijk te slapen!

Na de herstelsessie volgt eerst een opwarmochtend waarbij een prachtige panoramaweg gelopen wordt. Uitzicht op het Inntal, maar ook de eerste blikken richting het Pitztal. Want daar gaat de route in de middag verder. De klim naar de volgende hut is één van de mooiste om te lopen. Zigzaggend tussen rotsen, jezelf vasthoudend aan staaldraden, met adembenemend uitzicht op de neerstortende gletsjer waterval. Alle ingrediënten voor een perfecte tour! En als je dan de bocht om komt, en je ogen “vriezen vast” in de “gletsjer deur” van het naast gelegen skigebied, dan word iedereen automatisch stil. De kracht van de natuur is hier in al zijn pracht te ervaren. De locatie van de hut van vandaag is minstens zo mooi: omgeven door gewone en hangende gletsjers, is het kijken naar de zonsondergang hier een must-do.

E5 Alpenoversteek

De dagen gaan snel voorbij, maar op dag 5 staat er weer iets aparts op het programma. Het oversteken van een uitdagend joch naar het naastgelegen dal, via een mooie klim, en een spannende afdaling naast een gletsjer. Velen hebben nog nooit gletsjerijs van zo dichtbij gezien, en dit is dan ook altijd een belevenis. Het eindpunt van de ochtend ligt in één van de bekendste skigebieden van Oostenrijk. Een hint: de eerste Worldcup race van het seizoen word hier altijd gehouden. In de middag gaat de route verder richting een wandel- en klimdorp bij de ingang van het Ötztal. Afhankelijk van de groep wordt er een extra pension overnachting gepland, maar, als je geluk hebt, dan kan er overnacht worden op de eerste hut in het Ötztal. Deze hut is vrij klein, dus er is beperkt aanbod aan overnachtingsplaatsen.

De laatste dag ga je in de sporen van de eerste mens. Het Ötztal is ook de laatste rustplaats van Ötzi de ijsman. Tijdens de tocht is het goed voor te stellen hoe bar de omstandigheden 3000 jaar geleden, in de winter, moeten zijn geweest. Gelukkig biedt de prachtige hut op de Italiaanse grens, en tevens hoogste punt van de tour met 3012m, beschutting en lekkere cappuccino en Zuid-Tiroolse apelstrudel. Genietend van deze lekkernijen doen we in de schaduw van de machtige Similaun berg. Daarna volgt de afdaling naar het Italiaanse dal met einddoel Meran. Het zicht op het smaragdkleurige water van het stuwmeer motiveert om ook deze laatste meters door te bijten. Want inmiddels spelen vermoeidheid en stijvere spieren een rol. Maar met de finish in zicht, worden ook deze laatste hindernissen overbrugt.

De afsluiting op het terras van het hotel in Meran brengt een gevoel van euforie met zich mee. Want, dat je te voet over de Alpen bent gegaan, dat kan niet iedereen zeggen. Een tour met unieke hoogtepunten, prachtige, rauwe natuur en natuurlijk een fenomenaal einde, DAT IS DE E5.

Wel een tour waar wandelervaring, een goede conditie en de juiste begeleiding een must is.

Intersport Twinsport banner 1200x700 Zomer 2024

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×