Eberbergalm Route Zell am See

Ebenbergalm Zell am See

Eberbergalm Zell am See

Om nog wat meer van het mooie weer en de ontwakende natuur te genieten, liep ik met mijn moeder een heerlijke, ontspannen tocht bij Zell am See. Met wat stijgingen, de Eberbergalm onderweg, prachtige uitzichten op Zell am See, en een perfect einde in het oude centrum van de stad, had deze dagwandeling alles om optimaal te genieten.

We vertrokken niet al te vroeg om lekker van de zon te kunnen genieten. De auto hebben we neer gezet bij het kleine stationnetje voor Zell am See, aan de Karl-Vogt-Straße in Schüttdorf. Dit is een voorstadje van Zell am See en de perfecte parkeerplek om deze tour een rondtour te maken. Het parkeren is er ook nog eens gratis, en mocht je geen auto hebben, dan is dit startpunt ook via de Pinzgauer Lokalbahn te bereiken.

Omhoog

Uiteraard begon de tocht richting de Eberbergalm met een stukje omhoog. De route staat goed aangegeven, en het pad slingert eerst omhoog tussen een paar huizen, om daarna in het bos te verdwijnen. Al snel win je aan hoogte, en word je beloont met mooie uitzichten op de Zeller See tussen de bomen door. Dit is een route welke overigens ook goed te doen is met kinderen. Omhoog is wellicht enige motivatie nodig, maar er is genoeg te zien onderweg om het interessant te maken.

Ook mijn hond Cedric vond het omhoog wandelen geen probleem. Echter is dit jaar een drama-jaar wat betreft teken! Ook de dierenartsen geven aan dat de winter niet koud genoeg was, en de teken masaal overal opduiken. Houd je viervoeters dus goed in de gaten, maar controleer ook jezelf en medewandelaars regelmatig op deze vervelende beestjes. Tijdens het omhoog wandelen naar de Eberbergalm is het met name handig om een oogje op laag hangende struiken te houden, aangezien daarlangs of door lopen de perfecte gelegenheid is om een tekenbeet op te lopen.

Ebenbergalm vlak

Vlak

Na het stijgen gaat de route daarna over in een vrij vlak stuk met minimale hoogteverschillen. Inmiddels zijn we een klein uurtje onderweg en we beginnen dorst te krijgen. Perfekt, want de Eberbergalm is niet ver meer. Deze Alm ligt op een vlak plateautje en beschikt over een prachtig terras met machtig uitzicht op Zell am See, het meer en Saalfelden met de bergketen Steineres Meer op de achtergrond.

De Ebenbergalm ligt op de flank van de Schmitten, de huisberg van Zell am See. Ze zijn in de winter geopend voor skiers, en in de zomer natuurlijk voor wandelaars. Let wel op: in het voor- en naseizoen is de alm beperkt open, en in het zomerse hoogseizoen is Dinsdag hun rustdag. Het zou natuurlijk jammer zijn om van dit mooie plekje te moeten genieten zonder een glas koele Apfelschöle of koffie met Apfelstrudel. Na dit rustmoment gaat het vlak verder richting de andere zijde van de Schmitten.

Ebenbergalm

Omlaag

Ebenbergalm uitzicht

Na een afwisselend stuk vanaf de Ebergbergalm over bredere boswegen, boswegetjes en met mooie uitzichten, is het tijd om weer omlaag te gaan. De weg omlaag richting Zell am See, verloopt eerst via het bos. Om daarna een skipiste op de Schmitten te kruisen. Een maf gezicht om daar omlaag te kijken zonder dat er sneeuw ligt. Verder gaat het en na serpentine-bochten door het bos, bereiken we de eerste straat van Zell am See. We zijn inmiddels weer een uur verder en hebben lekkere trek. En ik weet precies de juiste plek om dat op te lossen!

We lopen richting het oude centrum, steken erdoor, en wandelen naar Cafe Seegasse, vlakbij het meer. Dit cafe lijkt van buiten een beetje kil, maar ze beschikken over een heerlijk binnenhof, waar rust, bloemen en schattige tafeltjes op ons wachten. Niet alleen bieden ze heerlijke, gezonde gerechten zoals warm fladenbrood met verse groentes, tapas plateaus en vers gemaakte limonade, ook zijn ze bekend om hun heerlijke taarten en koffie. En voor mensen met dieetwensen: er is glutenvrij gebak te krijgen (onder andere hun chocolade-huistaart, echt een aanrader) en ook lactose vrije cappucino (indien gewenst vegan).

Cafe Seegasse gebakNaar huis

Na een heerlijke, welverdiende pauze bij Cafe Seegasse, is het dan tijd om weer naar huis te gaan. We lopen vanaf het Cafe richting de Zeller See. Onze weg naar huis, of in dit geval naar de auto, verloopt over het wandelpad aan de oever van het meer. We genieten van het mooie uitzicht, stoppen nog een keer voor een fototje, en staren langs de Schmitten omhoog of we de Eberbergalm tussen de bomen kunnen ontdekken. Helaas, hij ligt goed verborgen…

Onze auto staat nog precies waar we hem gelaten hebben. Wel zo fijn als je toch wat moe bent en naar huis wilt. Vanaf Cafe Seegasse duurde het nog ongeveer 30 minuten om de auto te bereiken. De rugzakken verdwijnen op de achterbank, en mijn hondje vlijt zich lekker op zijn bed achterin de auto. Natuurlijk pas na een grondige inspectie op teken! En dan…rijden we naar huis. Het was een geslaagde wandeling en een heerlijke dag.

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...