Vandaag nog een beetje nazomeren

Het is deze dagen nog even prachtig nazomeren, voordat de grote omslag donderdag volgt

Vandaag nog een beetje nazomeren

Gisteren was het een prachtige septemberdag in Oostenrijk! Overal scheen de zon uitbundig en steeg de temperatuur naar aangename waardes van 22 tot 26 graden. Ook vandaag is het nog prima nazomeren met geregeld de zon en nóg hogere temperaturen. Morgenavond en vooral donderdag volgt dan toch de langverwachte omslag. Het wordt dan echt herfstweer met sneeuwval voor de hogere bergtoppen.

Vanmorgen is er nog veel ruimte voor de zon. Lokale mist en nevel lost snel op en de temperatuur stijgt sneller dan gisteren. Rond het middaguur is het op de meeste plaatsen in het dal zomers warm. Maar vanmiddag neemt ook de hoge bewolking toe. Naast hoge bewolking trekt er soms ook saharastof over. Hierdoor kan de zon het soms wat moeilijk krijgen, maar volledig verdwijnt ze nog niet. Uiteindelijk zien we middagtemperaturen tussen de 25 en 27 graden. Op hoogte waait er een zwakke zuidwestenwind en op 1500 meter is het een graad of 20. Kortom nog heerlijk nazomeren vandaag.


Morgen is bewolking dikker geworden als een koufront vanuit het noorden nadert. Boven Duitsland en Zwitserland hangen al enkele stevige regen- en onweersbuien. Voor een groot deel van de dag blijven deze buien nog buiten schot voor Oostenrijk. Hierdoor stijgt de temperatuur met de aanwezigheid van warme lucht nog naar 25 tot 27 graden. Maar er komt helaas een einde aan het mooie nazomeren. Laat op de middag trekken de regen- en onweersbuien Vorarlberg en Tirol binnen. In de avond en nacht naar donderdag komt het overal tot enkele stevige regen- en onweersbuien.

Donderdag ligt het koufront stationair over Oostenrijk. Vrijwel de hele dag zijn regen- en onweersbuien mogelijk bij maximaal 18 graden in het noorden tot 23 graden in het zuiden. Helaas volgt de omslag toch echt en tegen de avond trekt het front door en draait de wind naar het noorden.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Vrijdag is het koel en fris, de hele dag is het bewolkt en in de meeste dalen is het slechts een graad of 15. De sneeuwvalgrens zakt naar 2200 meter. Op zaterdag en vooral zondag zakt de sneeuwgrens naar 1600 meter. De bergtoppen zullen dus wit worden.


En dat zien we terug in de berekeningen, brrr… Nog maar even genieten dus en vandaag nazomeren.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Van Beeck tenten

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Turner Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...