Meer dan één meter sneeuw in Karinthië

In Karinthie gaat regionaal meer dan één meter sneeuw vallen!

Meer dan één meter sneeuw in Karinthië
Vandaag keert de winter voor langere tijd terug in Oostenrijk. Een koufront trekt later vandaag van west naar oost over het land. Ook de komende dagen blijft het niet droog en vooral tijdens de nacht naar woensdag wordt heel Oostenrijk wit. Maar tot die tijd valt eerst nog een dikke sneeuwdump in Karinthië, met hier regionaal meer dan één meter sneeuw!

Vanmorgen is het nog in een groot deel van Oostenrijk droog maar bewolkt. Enkel rondom de hoofdkam en in delen van Karinthië schijnt de zon geregeld. In Vorarlberg wordt de bewolking dikker en halverwege de ochtend begint het hier te regenen en sneeuwen vanaf 1500 meter. Deze bewolking en regen spreiden zich in de middag uit over Tirol en het Salzburgerland. Overal begint de neerslag nog vloeibaar tot een hoogte van 1500 meter. Maar al snel stroomt koelere lucht binnen en tegen de avond gaat neerslag tot eerst 1000 meter over in sneeuw, en tijdens de avond tot 700 meter. Tot aan de avond is het nog droog in Karinthië, hier volgt dus nog een vriendelijke skidag.

Koufront vanmiddag, waarna de neerslag activeert in Karinthië

Vanavond trekt de regen en sneeuwval ook Karinthië binnen, terwijl het in Vorarlberg droog begint te worden. Hier volgen opklaringen en gaat het boven het verse sneeuwdek van veelal 5 tot 10 centimeter matig tot streng vriezen. Boven Karinthië activeert het koufront juist door de toevoer van vochtigere lucht uit het Middellandse Zee gebied. Hier is de regionale sneeuwdump begonnen.

Tot morgenmiddag houdt de sneeuwval aan in Karinthië. Met name langs de Italiaanse en Sloveense grens (Oa Karawanken) valt al bijna een meter sneeuw. Elders valt in deze deelstaat boven de 800 meter 20 tot 40 centimeter sneeuw. Onder de 800 meter kan het ook regen of natte sneeuw zijn, de grote steden zoals Villach kunnen dus geen dik pak sneeuw verwachten. Maar in de overige deelstaten volgt juist een prachtige winterdag. De zon schijnt geregeld en de vorstgrens ligt overdag rond de 1000 meter. Hierboven kunnen dus de sneeuwkanonnen ook overdag aanstaan. In de nacht naar dinsdag trekt een buiengebiedje over en kan het overal een beetje sneeuwen tot in de dalen.


Dinsdag breekt opnieuw de zon weer door, maar tegelijkertijd komt een complex lagedrukgebiedje dichterbij. Het raakt in de middag bewolkt en tijdens de nacht naar woensdag gaat het overal opnieuw sneeuwen. Dit wordt het moment dat er ook voor de noordelijke deelstaten een leuke sneeuwlaag kan vallen. In de nacht verwachten we veelal 10 tot 20 centimeter sneeuw. Woensdag overdag is het dan weer droog, waarna een volgend sneeuwgebiedje Oostenrijk bereikt. Tot donderdagochtend is er overal wel 20 of 30 centimeter sneeuw erbij gevallen. Maar regionaal is dit nog veel meer, zoals in Karinthië. En oja het wordt ook met de dag nog een fractie kouder, op 1500 meter vriest het donderdag overdag -9 graden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...