Eerst flinke regen maar vanaf zondag kouder en opnieuw sneeuw

Eerst flinke regen maar vanaf zondag kouder en opnieuw sneeuw

In heel west Europa is het weer niet om over naar huis te schrijven. Eerder deze week  was er nog een mooie verse laag sneeuw gevallen. Helaas is dat gelijk weggespoeld door een bel met warme lucht die over de Alpen trok. Die warme en met name ook vochtige lucht ligt nog steeds boven de Alpen met alle gevolgen van dien. Er zijn dit weekend perioden met regen maar er zijn ook lichtpuntjes voor degene die nog even willen gaan skiën de komende week. De details:

ZATERDAG:

De zaterdag valt in het water. Met name aan de noordkant van de Alpen is het regenachtig. De wind komt uit het westen en waait flink door. Op de hogere toppen  is de wind zelfs stormachtig. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1500 meter in de noordelijke regio’s. In de zuidelijke deelstaten gaat de SVG richting de 2000 meter. Het uiterste oosten heeft minder kans op neerslag. Wellicht dat hier een regenbui over waait maar de meeste neerslag valt in de bergen. De temperatuur ligt rond of boven de 10°c. De vorstgrens ligt rond de 2000 meter.

ZONDAG:

Op zondag komt er veel koudere lucht richting de Alpen gestroomd. In eerste instantie kan het, met name aan de noordkant, nog flink regenen. Die regen gaat in de loop van de dag over in sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt richting de 800-1200 meter. De wind komt uit het noorden en zwakt iets af maar blijft wel aanwezig. Door de veel koudere wind voelt het veel guurder aan dan de laatste dagen. Aan de zuidkant kan het licht föhnig zijn. De temperaturen aan de zuidkant ligt dan ook aanmerkelijk hoger maar daar is het dan ook weer droger.

MAANDAG:

Het wordt steeds kouder en de temperatuur is inmiddels weer onder het langjarig gemiddelde gedoken. Aan de noordkant van de Alpen blijft het sneeuwen al is het niet meer zoveel als in het weekend. Het zuiden en het uiterste zuidoosten blijven droog en daar kan de zon dan ook tevoorschijn komen. In de bergen blijft het onbestendig. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de laagste dalen en 600 meter. De wind neemt weer iets toe en komt uit het (noord)oosten. Met name in Vorarlberg en de zuidkant kan het soms goed doorwaaien.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Na het weekeinde wordt het wel iets stabieler maar echt strak zonnig wordt het niet.  De neerslag gaat er wel helemaal uit maar de bergen blijven, door de thermiek,  kans houden op wolkenvelden. Wellicht kan het sommige plaatsen en in sommige dalen wel strak blauw zijn. Dat is het microklimaat van de bergen. De meeste kans op zon is voor het oosten en het zuiden. Heel langzaam gaat de temperatuur weer wat omhoog en tegen het einde van de week is er ook weer wat neerslag mogelijk.

Fijn weekend!

Ronaldo

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...