Eerst föhn voordat de sneeuw arriveert

Bomen in de sneeuw

Eerst föhn voordat de sneeuw arriveert

Eindelijk! Na een periode van warm weer gaat het morgen dan eindelijk sneeuwen. Maar voordat de sneeuw arriveert krijgen we vandaag eerst nog te maken met een föhn.

Op de weerkaart zien we vanmorgen een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden liggen. Bijbehorende neerslaggebieden duwen al tegen de westelijke en zuidelijke Alpen aan. Hierdoor ontstaat met een zuidwestelijke stroming een typische föhn situatie in Oostenrijk. Vooral in het Salzburgerland en de gebieden oostwaarts hiervan breekt de zon nog geregeld door. Met maximaal 15 tot 18 graden is het absoluut niet koud. Tegelijkertijd wordt de bewolking in Vorarlberg en Karinthië dik genoeg voor de eerste regen.

Komende avond raakt het overal bewolkt en begint het regenen. Eerst ligt de sneeuwgrens nog rond de 2200 meter, maar zakt in de loop van de nacht naar 1300 tot 1000 meter.

Morgenochtend arriveert dan koning winter in Oostenrijk. Vanaf Vorarlberg tot in Karinthië sneeuwt het van tijd tot tijd flink tot 1300 á 1000 meter. Deze sneeuwval houdt vrijwel de hele dag aan, vooral langs de noordkant. Met gemak valt er 15 tot 25 centimeter sneeuw vanaf ongeveer 1400 meter. Regionaal en hoger in de bergen valt er veel meer sneeuw. Zo valt er rondom het Ötztal zomaar eens een halve meter sneeuw in de bergen. Hier mag gesproken worden van een heuse sneeuwdump. Tegelijkertijd blijft de neerslag vooral vloeibaar in de lagere dalen bij temperaturen net boven nul.

Zaterdagochtend vallen er vanaf 1000 meter nog enkele sneeuwbuien, maar al snel wordt het droog. De middag verloopt vriendelijk met geregeld de zon erbij. Af en toe breekt vooral aan de zuidkant de zon door. Maar het is wel waterkoud met temperaturen overal onder de 10 graden. Maar zondag arriveert zachtere lucht en na het weekend gaat het vrij zachte weer helaas weer door. Hierdoor is het slechts een korte winterprik…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...