Eerst nog sneeuw maar pas op voor de mid-week-warmte

WEERBERICHT: Eerst nog sneeuw maar pas op voor de mid-week-warmte

We staan aan de vooravond van een flinke verzachting. Niet alleen in Oostenrijk wordt het flink zachter, maar heel Europa staat binnen 48 uur onder invloed van Atlantische lagedruk gebieden. De warmte die op maandag boven de Alpen verschijnt is helemaal afkomstig vanuit het brongebied nabij de Bahama’s. En dat is best ver weg en ook nog eens een keer subtropisch. Deze lucht is over de Oceaan getransporteerd en doet Europa aan. Maar er is ook goed nieuws. De details:

ZATERDAG:

vandaag liggen de oostelijke Alpen en dus ook nog een deel van Oostenrijk nog in de koudere sector. De wind is westelijk en er wordt steeds een beetje zachtere lucht aangevoerd. Het is tevens vochtig en er valt geregeld neerslag. De sneeuwvalgrens zwabbert een beetje. In de westelijke deelstaten ligt de SVG zo’n 200 meter hoger dan in het oosten. Gemiddeld ligt de SVG rond de 1000 meter.

De neerslag schuurt als het ware over de noordelijke Alpenboog. De zuidelijke deelstaten krijgen helemaal niks mee van deze neerslag. De maxima liggen rond het vriespunt of net erboven. De wind is westelijk. Op 3000 meter is het rond -7°c en op 2000 meter vriest het ook nog 1 of 2 graden. In de loop van de ochtend wordt het droger maar al snel komt er dikkere bewolking vanuit het westen opzetten.

ZONDAG:

In de nacht van zaterdag op zondag trekt er dan een zwak warmtefront over wederom de noordkant van de Alpen. De SVG gaat weer een beetje verder omhoog en komt uit rond de 1500 meter. Zodra de neerslag op zondag richting het oosten weg trekt wordt het ook weer een beetje kouder door een heel klein koudeputje op hoogte. Het is echter de laatste stuiptrekking van de kou. Vanaf zondagmiddag wordt het alleen maar warmer. De wind is westelijk en nergens wordt nog het vriespunt gehaald. De vorstgrens stijgt in de loop van zondagavond richting de 2000 meter. Het is de zogenaamde Bahama-lucht die over de Alpen trekt.

DE VERDRE VOORUITZICHTEN:

En dan hebben we 3 hele vervelende dagen voor de boeg. Er komt veel neerslag aan en de westenwind blijft constant zachte lucht aanvoeren. Niet alleen maandag, maar ook dinsdag en woensdag is het dan regenachtig. De vorstgrens ligt tussen de 2500 meter en 3000 meter. Op dinsdag gaat de vorstgrens zelfs kortstondig tot boven de 3000 meter. De neerslag concentreert zich aan de noordkant. De oostelijke Alpen komen er het beste vanaf want die liggen het meest in de neerslagschaduw. De zuidelijke deelstaten blijven zo goed als droog maar ook hier kan er een bui overtrekken.

Maar na woensdag draait de stroming wederom richting het noordwesten en wordt er weer veel koudere lucht aangevoerd. Ook gaat het dan weer sneeuwen tot in de laagste dalen. Het is een zure appel waar we doorheen moeten. Dan hebben we die maar alvast gehad dit winterseizoen.

Fijn weekend!

Ronaldo

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×