Eerst nog zon en zacht maar kouder weer en sneeuw onderweg

Kaprun Kitzsteinhorn uitzicht naar Zell am See

WEERBERICHT: EERST NOG ZON EN ZACHT MAAR KOUDER WEER EN SNEEUW ONDERWEG

Nog steeds is het veel te warm voor de tijd van het jaar. Maar het einde van de warmte is wel een beetje in zicht. Het wordt niet meteen super koud maar we kruipen steeds vaker richting de normale waarden. Toch is het een roller coaster van temperatuur, afgewisseld met droge periodes maar ook soms wat neerslag. En die neerslag is in eerste instantie wit en later doorzichtig. De details:

ZATERDAG:

het is zonnig en mild. In sommige dalen kan er wat mist en nevel hangen die, met name in het zuidoosten, wat hardnekkig is. In de bergen is het zonnig en daar drijven zo nu en dan wat hoge wolkensluiers langs. De wind is matig en komt uit het westen. De temperaturen liggen tussen de 11°c in het oosten en 7°c in het westen. De nul graden grens ligt rond of net boven de 2500 meter.

ZONDAG:

er zit een weersverandering aan te komen en zondag is echt een overgangsdag. Het is niet meer zo zonnig als op zaterdag. Er komt hoge en dikkere bewolking vanuit het westen opzetten en in sommige dalen zal het moeilijk zijn om de mist op te lossen. De lucht wordt vochtiger. Tegen de avond komt er vanuit het westen een front dichterbij die in het uiterste westen wat neerslag kan gaan geven. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 1500 meter. Ten oosten van Innsbruck blijft het droog. Aan de noordkant kan het zelfs wat föhnig aanvoelen en daar vinden we de hoogste temperaturen. Er zijn veel verschillen. Algemeen wordt het wel koeler dan op zaterdag want het nul graden niveau daalt richting de 2000 meter.

 

MAANDAG:

eindelijk valt er sneeuw. Maar de kwispedoor moet wel helemaal leeg want het gaat eerst flink regenen. De sneeuwvalgrens ligt eerst rond of zelfs boven de 1500 meter in de nacht naar maandag. Pas in de ochtend als de gordijntjes open getrokken worden vallen de eerst vlokken en daalt de sneeuwvalgrens richting de 800 meter. Maar het is een westelijke stuwing. En dan is de sneeuwvalgrens geen zekerheidje zoals de kaarten aangeven. Bij een noordwestelijke stuwing is dat niet zo moeilijk want dan beukt de neerslag en wind tegen de bergen. Met een westelijke stroming komt de neerslag en wind over de (Zwitserse) bergen en dan krijg je een andere windcirculatie met veel meer stijgende en dalende luchtbewegingen. Het kan dus zijn dat de kaarten een SVG van 1000 meter aangeven maar dat het op 1200 meter gewoon regent. Maar andersom kan ook. Dat is het microklimaat van de Alpen.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Dinsdag liggen de Alpen in de koude zone. Het kan zo nu en dan nog een beetje sneeuwen maar niet meer zo veel als op maandag. De SVG ligt rond de 500 meter. Op woensdag schiet de temperatuur dan als een raket omhoog. Een warmtefront brengt dan opnieuw neerslag maar neemt de sneeuwvalgrens mee richting de 2300 meter. Ik hoop oprecht dat de sneeuw die op maandag valt niet gelijk weggespoeld wordt. Do not shoot the messenger!

Fijn weekend!

Ronaldo

ChaletsPlus Banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×