Eerst sneeuwval, daarna een nieuwe koudegolf ?

Eerst sneeuwval, daarna een nieuwe koudegolf ?

Het geluk betreft sneeuwval en kou kan sinds de komst van 2017 niet op. De komende dagen verwachten we opnieuw sneeuwval, gevolgd door mogelijk een nieuwe (en fellere) koudegolf !

15967065_10210458012120824_656196966_o

En wat zijn de condities op dit moment toch al top. Roel de Jong stuurde vandaag deze foto vanuit de Filzbodenbahn in Brixen im Thale. Vandaag scheen de zon flink in een groot deel van Oostenrijk…

oostenrijk1

voorlopig zal dat wel eventjes de laatste zonneschijn zijn. Want vanuit het Westen nadert bewolking. In Voralberg was het vandaag al bewolkt en dat was heel goed zichtbaar vanuit de ruimte. Deze bewolking hoort bij een warmtefront, en dit warmtefront hangt morgen boven Oostenrijk.

oostenrijk2

Na een eerst nog heldere nacht met lokaal nog strenge vorst, is het morgen al meteen bewolkt. Van Voralberg tot Stiermarken valt in de ochtend lichte sneeuw bij een langzaam stijgende sneeuwgrens. In de middag ligt de sneeuwvalgrens rond de 700 meter. In de diepere dalen is dus tijdelijke dooi en lichte regen mogelijk. Gelukkig verwachten we nog geen grote hoeveelheden, maximaal 10 a 15 centimeter. Op 1500 meter is de temperatuur gestegen van -6C naar -1C.

In de avond en nacht is het droog maar blijft het bewolkt. We zitten in de warmere luchtbel waardoor de vorstgrens stijgt en het in de dalen een beetje kan dooien.

t850_17011215_17011000

Donderdag overdag zitten we nog steeds in de warmere luchtbel. Het is droog maar meest bewolkt, daarbij is op 1500 meter rond de nul graden. Hieronder dus lichte dooi, maar in de avond volgt het koufront ! Het koufront verloopt agressief, met harde rukwinden die kunnen oplopen tot 120km/u. Ook valt een klap onweer niet uit te sluiten.

oostenrijk3

Vanaf vrijdag sneeuwt het weer tot in de diepste dalen. Koude en vochtige lucht zakt rechtstreeks vanaf de Noordpool via de Noordzee richting de Alpen. Ook in Nederland krijgen we dan te maken met winterse buien. We noemen dit fenomeen een Nordstau.
rsum_17011612_17011000

De Nordstau blijft aanhouden tot zeker maandagochtend. In totaal kan er 20 tot 30 centimeter sneeuw bijvallen. Dat is natuurlijk prachtig ! Maar daarna kon het wel eens goed koud worden.

oostenrijk4

Want na maandag draait de wind naar het Noordoosten. Dit komt doordat er een Scandihoog ontstaat.  Hierdoor gaat het weer opnieuw heel koud worden en deze koudegolf kon wel eens langer duren. Op 1500 meter zakt het kwik overdag weg richting de -15C,  warm aankleden dus !

Mooie vooruitzichten dus. Het blijft (diep) winters in Oostenrijk !

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...