Eerst zwoegen en zweten daarna bibberen en beven

Eerst zwoegen en zweten want we staan aan de poort van de exceptioneel warme periode in de Alpen. Niet alleen in de Alpen is het warm maar eigenlijk is het in heel Europa veel te warm voor de tijd van het jaar. Alles aangevoerd door een enorm sterke straalstroom die de ene na de andere depressie op Europa afschiet. Daardoor zitten we in een achtbaan van wisselvalligheid. Vandaag wordt het al aangenaam warm voor winterse maatstaven. De ijspegels kunnen lekker groeien.

Door de stroming, die zuid-west is, ontwikkelt zich ook een zekere mate van föhn aan de noordkant. Normaal komt er föhn als er tegen de zuidkant of noordkant flinke hoeveelheden neerslag valt. Nu is de lucht eigenlijk gematigd verzadigd waardoor er aan de zuidkant geen neerslag valt maar aan de noordkant de lucht wel verder uitdroogt, daalt en daardoor opwarmt.

Want vandaag, morgen en een deel van maandag is het warm in de Alpen. Pas op dinsdag, als er een koufront overtrekt, daalt de temperatuur als een dolle en gaat het sneeuwen. Vooraf gegaan door regen op maandagavond.

We zitten eigenlijk vast aan een poel van lagedrukgebieden boven de oceaan die een zuidwestelijke stroming op gang brengt. De lucht is maritiem en subtropisch van aard en afkomstig ergens bezuiden de Azoren. Niet heel vreemd dat het daarom zo warm wordt.

Want er wordt me een klap warme lucht over Europa geblazen. Het is tot ver in Rusland echt nergens winter. Alle warmte wordt over Europa uitgesmeerd.

En ook zien we bij de hooggebergten het föhneffect. Niet alleen bij de Alpen (rode cirkel), maar ook bij de Pyreneeën en zelfs bij de Poolse Tatra. En de wind trekt lekker aan. Dus het wordt echt voorjaarsachtig maar wel met veel wind.

En dan kunnen de temperaturen zo maar richting de 20°c gaan op zondag. Tevens is er veel hoge bewolking omdat die ellendige lagedrukgebieden angstvallig dicht in de buurt liggen. En ook op maandag is het in eerste instantie nog warm.

Maar op maandag neemt in de loop van de dag de bewolking toe en in Vorarlberg kan al een spat regen vallen in de avond. Tegen middernacht komt het koufront dan door en daalt de sneeuwvalgrens.

In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens op maandagavond rond de 1500 meter en daalt in de loop van de nacht naar dinsdag richting de 1000 meter. Daarna veroverd het koufront de Alpen en dat blijft daar liggen tot en met vrijdag. Het gaat echt een jas of 2 schelen. Van dik in de plus naar dik in de min. Bibberen en beven dus.

Op woensdag komt er dan wederom een neerslaggebied over en dan is de sneeuwvalgrens inmiddels gedaald tot 500 meter. Omdat het onder de vleugels ligt van een hogedrukgebied maar er wel een bepaalde mate van stuwing is zal er niet heel veel neerslag vallen. Hogedruk onderdrukt de neerslag. Op donderdag is het dan weer droog maar kan er in het oosten nog een sneeuwbui vallen. De zuidelijke deelstaten blijven onverminderd sneeuwvrij. Daarna wordt het weer onzeker en en daar kijken we de komende dagen weer naar!

Fijn weekend.

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...