Eerste hittegolf van 2018 begint dit weekend!

Oostenrijk wordt net als Nederland deze week geteisterd door zware regen- en onweersbuien. Vandaag was het ook weer raak, vooral in het Oosten ontstonden talrijke buien. En gisteren vielen de zwaarste buien vooral in het Salzburgerland en Tirol.

Hagel zorgde in Wildschonau voor flinke overlast (Foto: Theresa Erharter)

In Wildschonau viel tijdens een onweersbui gisteren een gigantische hoeveelheid hagel. Op de straten lag gedurende meerdere uren een hagelpakket van soms wel 20cm dik. Ook morgen zullen op veel plaatsen dergelijke buien vallen, maar gelukkig zullen het wel de laatste buien zijn. Want een hittegolf staat voor de deur!

Als we kijken naar Europa, zien we meteen waarom er dagelijks felle onweersbuien ontstaan. Oostenrijk ligt namelijk op de scheidingslijn tussen 2 (warme!) luchtsoorten die elkaar hier ontmoeten en botsen. Vanuit het (Noord)oosten komt droge continentale lucht uit Rusland en uit het Zuiden komt vochtige subtropische lucht. Deze twee warme luchtsoorten zorgen voor vuurwerk. Maar de scheidingslijn verplaatst zich de komende 48uur en dooft geleidelijk zelfs uit. De luchtdruk stijgt en de zon komt er steeds meer bij.

Morgen zien we de meeste zonneschijn in Voralberg en Tirol, hier blijft het al droog. Met 25 graden is het hier al een prachtige zomerse dag. Maar richting het Oosten hebben we nog met onweersbuien te maken. Tijdens buien kan het tot wateroverlast komen, zware rukwinden verwacht ik niet.

Hier worden morgen de zwaarste buien verwacht, oa Karinthië en Niederösterreich krijgen het er flink van langs.

Start van een hittegolf

Zaterdag begint de 1e hittegolf van 2018 (in Tirol en Voralberg al op vrijdag begonnen) met veel zon en hoge temperaturen. We houden het nog bescheiden bij 25 tot 29 graden, maar ik denk dat we in de typische föhndalen makkelijk de 30 gaan halen. In de middag zullen er enkele onschuldige stapelwolken ontstaan, waarbij een hele enkele nog kort het buienstadium weet te bereiken. Maar in 99 procent van Oostenrijk blijft het droog en zonnig.

Zondag verandert er weinig, het wordt zelfs nog warmer. Nu op uitgebreide schaal 30 graden en op uitgebreide schaal blijft het een zonnige en rustige zomerdag.

Maandag volgt de heetste dag, de hitte wordt via Oostenrijk tot boven de Poolcirkel getransporteerd. Zelfs in Jokkmokk wordt het maandag ruim 25 graden, een Zweedse plaats ver boven de Poolcirkel. Maar dit is koel in vergelijking met Oostenrijk, bij voelde instraling kan het namelijk lokaal 33 of 34 graden worden.

Vanaf dinsdag neemt de kans op onweer toe, dit kon wel eens explosief onweer worden. Met rukwinden en hagelstenen te grootte van tennisbalen. Het blijft echter wel aanhoudend warm tot heet, hoelang de 1e hittegolf van deze zomer blijft aanhouden is nog niet precies bekend.

Geniet er in ieder geval van!

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...