Eerste lawines komen nu al weer los

Lawine Offen Westendorf

foto ter illustratie is foto uit januari 2022

Eerste lawines komen nu al weer los

Door de grote hoeveelheden sneeuw is de lawinesituatie van Vorarlberg tot Neder-Oostenrijk verslechterd. In Opper-Oostenrijk werd een persoon begraven door een lawine, maar kon worden gered door vrienden, zo werd gezegd. Het slachtoffer van de lawine is per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Ook in Tirol werd een persoon meegesleurd door een lawine – ook de man kon worden gered. Vanuit het skigebied Hochgurgl/Obergurl komt net een bericht dat daar een jonge freerider is overleden:(

De wintersporter is vrijdag bedolven onder een lawine in het open skigebied in het Reckmoos-gebied in Fieberbrunn (district Kitzbühel). Hij werd teruggevonden en was ook aanspreekbaar. De  wintersporter werd overgevlogen naar de kliniek in Innsbruck.

Ook in Opper-Oostenrijk is vrijdagochtend een lawine in het gebied van de Zwieselalm in Gosau in het district Gmunden afgegaan. Volgens de woordvoerder van de Opper-Oostenrijkse bergreddingsdienst, was er in ieder geval een groep van zes in het vrije skigebied. Eén persoon uit deze groep werd bedolven onder de lawine, maar werd door de andere groepsleden weer uitgegraven. Zoals het Rode Kruis heeft bevestigd, is deze zwaargewonde per helikopter naar de kliniek in Schwarzach im Pongau gevlogen.

Freerider komt om het leven in de omgeving Obergurgl/Hochgurgl

Een jonge freerider, is vandaag omgekomen bij een lawine in het Königstal tussen Obergurl en Hochgurgl in het Tiroolse Ötztal. De Freerider werd na de redding gereanimeerd, maar stierf kort daarna 🙁

Wegen afgesloten en sneeuwkettingen verplicht

De aanhoudende sneeuwval leidde vrijdag tot beperkingen en wegen die afgesloten waren

Voor tal van wegen waren kettingen verplicht en enkele belangrijke verbindingen moesten worden afgesloten. Naast vastzittende vrachtwagens werd volgens de ÖAMTC het steeds grotere risico op lawines een blokkerende factor.

De sneeuwbelasting en omgevallen bomen sinds donderdag hebben geleid tot het uitvallen van tientallen transformatorstations in Obersteiermark. In de Wildalpen is er sinds donderdag 120 centimeter sneeuw gevallen en het sneeuwt nog steeds (op vrijdagmiddag)

Maar nog even terug over de lawines en de mensen die daar niet in horen te zitten. Als er een lawine zich voordoet dan is dat in bijna alle gevallen buiten de piste. Wij vragen ons af en toe af of deze mensen niet iets missen in de bovenkamer. Er valt meer dan een halve meter sneeuw (er zijn nu al uitschieters naar 120 cm) en wat denken we…. we gaan ff buiten de pistes skiën. De bergrettung kan weer in actie komen, wagen zelfs hun eigen leven in vaak verraderlijk gebied. Ik stop maar even want kan nog wel meer zaken hier meedelen maar dan raken we in een leuke discussie die ik hier niet over wil voeren want hier valt eenmaal weinig over te discussiëren.

Dus, blijf op de pistes de komende dagen, zeker tot midden volgende week. Ik zal maar niet verder gaan. Wij vinden het oliedom, PUNT.

Wilderkaiser Lawinebord

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×