Eerste vakantieweek; hoe wordt het weer?

 

Eerste vakantieweek; hoe wordt het weer?

Eindelijk ! De zomervakantie is begonnen in het midden van het land. En dat betekend dat weer vele Nederlanders onderweg zijn richting Oostenrijk. Eerder vandaag kon je al lezen dat komend weekend de eerste serieuze vakantiedrukte op de autobahnen verwacht wordt. Maar eenmaal in Oostenrijk aangekomen blijft natuurlijk de belangrijkste vraag : hoe wordt het weer ?

Wisselvallige eerste week

rommel1

De eerste vakantieweek verloopt vrij wisselvallig maar zeker niet te koud. Op dit moment hebben we te maken met een vrij oppervlakkige luchtdruk verdeling. Dit wil zeggen, er is geen duidelijk invloed merkbaar van zowel een hogedrukgebied als lagedrukgebied. Het is eigenlijk een rommeltje. Ondanks dit zitten we nog wel in warme lucht, morgen wordt het namelijk opnieuw op uitgebreide schaal 30 graden.

Maar de lucht is wel onstabiel. In de middag en avond zullen er enkele zware onweersbuien ontstaan, de grootse kans hierop in het Westen en Zuiden van Oostenrijk. Ook in Zuid-Duitsland kunnen er zware onweersbuien ontstaan. Houdt hier rekening mee als je onderweg bent. Tijdens buien is er kans op hagel, rukwinden en aquaplaning.

tmax_17070918_17070700

Ook zondag is het nog altijd warm zomerweer. In het Oosten rondom Wenen kan het zelfs 34 of 35 graden worden. De kans op (onweers)buien is kleiner als zaterdag waardoor een bezoek aan het zwembad zeker de moeite waard is. Ook de avond verloopt zwoel warm met hoogstens een lokale warmte-onweer. In de nacht wordt de lucht langzaam onstabieler en in Voralberg kan het wel eens flink gaan onweren.


Maandag omslag

rommel12

De onweersbuien die in Voralberg vallen zullen in de loop van maandag verder verspreiden over Oostenrijk. Het wordt een echte wisselvallige dag met flinke buien. Helaas komt dit door het doorbreken van een actief lagedrukgebied ten noorden van Oostenrijk. De wind draait naar een noordwestelijke hoek en koelere lucht wordt aangevoerd. In het westen wordt het nog slechts 23 graden terwijl het nog 32 wordt in Wenen.

rommel123

Van dinsdag tot zeker donderdag volgt een kat en muis spel tussen zonnige momenten en buien. De wind blijft uit het noordwesten waaien, maar echt koude lucht wordt gelukkig niet aangevoerd. Hierdoor blijft het dagelijks aangenaam warm, soms zelfs wat benauwd. Er zullen zat prachtige momenten zijn waarop het hoogzomers aanvoelt maar iedere dag valt er wel een (onweers)bui.

Waarschijnlijk rond vrijdag of zaterdag draait de wind naar een nog meer Noordelijke richting waardoor tijdelijk echt koudere lucht wordt aangevoerd. Maar dit is nog een week van ons vandaan.

Al met al een verwacht ik de eerste week redelijk normaal zomerweer voor Oostenrijk. Het is aangenaam tot tropisch warm met van tijd tot tijd onweersbuien.

Geniet van je vakantie !
Jeroen Elferink, Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

 

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht