Eind van de week een sneeuwdump?


Eind van de week een sneeuwdump?

Het is momenteel wisselvallig in Oostenrijk met enkele buien. Daarbij is het ook nog eens zacht, want sneeuw valt veelal pas vanaf 1300 tot 1500 meter. Volgt later deze week een omslag naar kouder winterweer, inclusief een sneeuwdump?

Vanmorgen wordt de lucht gedomineerd door bewolking, verspreid vallen daarbij buien. Vooral in delen van Tirol en Salzburg kunnen er momenten zijn waarop aanzienlijke sneeuwval of regen optreedt. De sneeuwvalgrens bevindt zich opnieuw tussen 1300 en 1500 meter. Gedurende de dag neemt de neerslag af, en het wolkendek breekt regelmatig open. Regionaal, met name rondom de hoofdkam of ten zuiden daarvan, eindigt de dag met overwegend zonnige perioden. De temperaturen variëren tussen de 5 en 12 graden in de dalen, terwijl het op 1500 meter veelal rond het vriespunt blijft

Regen gisteren in het dal van Schoppernau (foto: Michael de Frankrijker-de Jong)

Morgen staat er rustig en stabiel weer op het programma. Een zwakke uitloper van hogedruk zorgt ervoor dat het droog blijft. Desondanks, na enkele zonnige momenten in de ochtend, trekt er nieuwe bewolking over. Hierdoor mogen we geen zonnige dag verwachten. De temperaturen stijgen naar 7 tot 14 graden, terwijl het op 1500 meter ongeveer 4 graden zal zijn. Opmerkelijk is dat vorst en optimale skipistes voornamelijk te vinden zijn in de middag boven de 1800 tot 2100 meter.

Op donderdag brengt een föhn veel wind en bewolking met zich mee. Op de gebruikelijke föhn-gevoelige locaties kan zelfs een stormachtige wind optreden. Gelukkig blijft het tot de avond droog, en dankzij de föhn wordt het aanzienlijk warm. In de dalen kan het kwik stijgen naar 15 graden of zelfs hoger.

Donderdagavond trekt een actief lagedrukgebied vanuit het westen binnen, waarbij intensieve regen en sneeuwval worden geïnitieerd. Deze neerslag, zowel in de vorm van regen als sneeuw, blijft gedurende de hele nacht aanhouden. Dat terwijl de sneeuwvalgrens geleidelijk daalt.


Vrijdagochtend begint met flinke sneeuwval boven een hoogte van 1000 meter. Op sommige plekken kan de sneeuw zelfs in lagere dalen vallen. Vooral in de regio’s rondom de hoofdkam valt een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw, terwijl er minder sneeuw wordt verwacht aan de grens met Duitsland. Helaas is het op dit moment nog te vroeg voor nauwkeurige details. De accumulaties kunnen echter snel toenemen, variërend van 20 tot soms zelfs meer dan 40 centimeter. Veel zal afhangen van de precieze koers van het systeem.

Ook het weekend brengt kouder weer, met geregeld sneeuwval tot zeker 1000 meter. Ook na het weekend blijft het kouder, waarbij de sneeuwvalgrens vaker tot in het laagland zakt. Kortom de winter komt terug!

Jeroen Elferink

Chalet NL Last-minute campagne-1200x800-px

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...