Einde voor het Skigebied Heiligenblut dreigt

Heiligenblut

Heiligenblut foto @bart de boer

Einde voor het Skigebied Heiligenblut dreigt

De liften in het skigebied Heiligenblut zijn naar verwachting tot 7 april in bedrijf, daarna is de toekomst onzeker.

Het Oostenrijkse skigebied Heiligenblut dreigt met sluiting aan het einde van het seizoen. Hierdoor staan de banen van 20 medewerkers op de tocht. Het pisteaanbod is al ingeperkt vanwege tegenvallende bezoekersaantallen en nu dringen de huidige exploitanten, de families Schmidl en Schröcksnadel, er op aan dat de Korinthische overheid een financieel tekort dekt.

De politiek wijst dit echter af en eist een verkoop van 1 euro aan een regionaal groep ondernemers.

Geen geld

De relatie tussen de huidige exploitanten, de gemeente Heiligenblut en het verantwoordelijke gemeenteraadslid Sebastian Schuschnig (ÖVP) is al langere tijd gespannen. De onderhandelingen over de toekomst van het skigebied Heiligenblut is maandag op het provinciehuis tot een onbeslist einde gekomen. Een lokale groep ondernemers zou bereid zijn om het skigebied over te nemen inclusief de schulden maar de eigenaren willen dit niet.

De exploitanten van het skigebied hadden aan het begin van het seizoen al geklaagd dat de bezettingsgraad te laag was. Mede door een gebrek aan logeerbedden is het skigebied niet rendabel te exploiteren.

De liftactiviteiten genereren een omzet van vier miljoen euro, het verlies bedraagt twee miljoen euro. Hoe hoog de schuld werkelijk is en hoeveel er geïnvesteerd moet worden, is echter niet bekendgemaakt. Eén ding is zeker de transportaantallen lopen terug en de exploitatie is duur, wat heeft geleid tot een beperkt winterseizoen.

één euro

Het skigebied werd in 2001 door de huidige exploitanten voor dezelfde prijs overgenomen van de gemeente. Nu vragen de exploitanten om financiële steun wat de deelstaat Karinthië resoluut afwees. Zij eisen een duurzamere oplossing waarbij nieuwe partners betrokken moet worden en verkoop voor 1 euro.
Volgens Franz Xaver Gruber, de woordvoerder van de bergbanen, zijn er nu drie mogelijke scenario’s: sluiting met ontslagen en mogelijk ontmanteling van de liften, ten tweede exploitatie door nieuwe investeerders of zelfstandig voortgezette exploitatie. Binnen enkele weken moet er een beslissing vallen.

Bron: orf, derstandard.at

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×