Wordt het eindelijk rustiger in de atmosfeer?

Wat hebben we een aantal turbulente dagen gehad, waarbij letterlijk alle seizoen voorbij kwamen. Van sneeuwval tot over de 20 graden en van harde storm tot grote neerslaghoeveelheden. Het was ronduit extreem, vooral de regen heeft veel schade gebracht in Zuid-Oostenrijk. Eerder vandaag hadden we hier al over bericht.

En dit was de grote boosdoener, een grote en diepe depressie die richting Noord-Europa trekt. Zo net voor zonsondergang konden we hem nog zien vanuit de ruimte. Het systeem veroorzaakt nog altijd grote extremen, met in België en Noord-Frankrijk sneeuwval, nog altijd de föhn-storm in Oostenrijk en 23 graden met zon in Berlijn! Opvallend is de zomerse onweersbui die daar op de grens met Polen is ontstaan. Maar goed nu terug naar Oostenrijk. Wordt het nu eindelijk rustiger in de atmosfeer?

Morgen in ieder geval zeker, het blijft overal droog en de zon is er van tijd tot tijd bij. We kunnen tussen de depressies door ademhalen, al blijft een harde föhn-wind staan. Het stormachtige gaat er wel gelukkig vanaf. Alleen de aangevoerde lucht blijft warm en mild.

Zo kan het morgen in de zon 15 tot 18 graden worden, uit de wind dus heerlijk weer. Rondom de hoofdkam en in Oost-Tirol blijft het helaas wel bewolkt. Maar overal is en blijft het droog.

Donderdag starten we de dag op de meeste plaatsen nog zonnig, maar vanuit het Zuiden neemt de bewolking snel toe. Een nieuwe storing vanuit Italië duwt tegen de Alpen aan. In de middag begint het dan vooral rondom de hoofdkam en Zuid-Oostenrijk opnieuw te regenen. Geen extreme hoeveelheden, in Oost-Tirol tot maximaal 30mm. Maar het is natuurlijk de vraag wat de grond nog aan kan. Overstromingen zullen er niet snel ontstaan, maar de kans op modderlawines neemt wel verder toe!

Lange termijn: warmer en zonnig. Nazomer in november?

De langere termijn laat ons alles behalve winter zien. De föhn-achtige condities zullen verder toenemen, maar gelukkig wordt het wel een stuk rustiger in de atmosfeer. We gaan vaker de zon zien, maar temperaturen tussen 15 en 20 graden zullen we ook gaan zien. Het wordt alsnog een beetje nazomers… en dat in november.

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...