Eindelijk wordt het lente, bijna iedere dag 20 graden!

Gisteren leek de winter weer helemaal terug te zijn, boven de 1000 meter vielen droge sneeuwbuien die voor een winterwonderland zorgde. Zo is de 1e Paasdag een tikje kouder dan afgelopen 1e kerstdag (toen was het op 1500 meter met veel zon boven nul). Maar deze 2e Paasdag verloopt een stuk vriendelijker, bijna lenteachtig. En dit is de aanzet voor een periode met veel zon en hoge temperaturen!

Want een hogedrukgebied ten Zuidoosten van Oostenrijk zorgt ervoor dat de wind vanaf vandaag naar het Zuiden draait. Daarnaast is de invloed van het hogedrukgebied groot waardoor storingen op afstand blijven. En dit mooie weer houden we, met uitzondering van donderdag, nog wel eventjes.

Na een laatste sneeuwbui deze vroege ochtend klaart het overal op. Rondom het middaguur is het overal opgeklaard en van tijd tot tijd flink zonnig. Het Westen blijft helaas wel wat gevoelig voor overtrekkende sluierwolken. Het wordt met 11 tot lokaal 17 graden aangenaam. Er staat maar weinig wind, dus het voorjaarsgevoel is weer helemaal terug.

Morgen wordt het nog warmer. Met vooral in het Noorden en Oosten veel zon wordt het een op en top lentedag. Op uitgebreide schaal wordt het in de dalen ruim 20 graden. Helaas blijven Karinthië en Oost-Tirol wat achter, hier kan in de namiddag ook een buitje vallen. De vorstgrens stijgt over de 2500 meter.

Woensdag wordt een föhn-dag, met in het Rijndal, Inntal en het Salzkammergut temperaturen die oplopen tot 22 of 23 graden. Elders met veel zon iets lagere temperaturen. Opnieuw valt het in Oost-Tirol tegen met bewolking en een enkel buitje.

Donderdag vormt de vreemde eend in de bijt. Het hogedrukgebied zwakt wat af en verandert van positie. Hierdoor draait de wind tijdelijk naar het Noorden en volgt er een tijdelijke afkoeling. Met een korte en zwakke Nordstau zakt de sneeuwgrens naar 1600 meter in Voralberg tot 1100 meter in Niederösterreich.

Maar vrijdag neemt het hogedrukgebied alweer in kracht toe en verplaatst zich weer richting Oost-Europa. Hierdoor draait de wind weer opnieuw naar het Zuiden. De 20 graden komt weer binnen handbereik.

Komend weekend wordt hier nog een schepje bovenop gedaan. Op 1500 meter stijgt het kwik nar 9 tot 13 graden en in de dalen komt de 25 graden in de buurt. Waarschijnlijk halen we in de regio’s Innsbruck of Salzburg aankomende zondag de eerste 25-er van het seizoen! De winter laten we vanaf vandaag dus definitief achter ons, de lente (en soms quasi-zomer) komt nu echt aan de macht. En dat mag ook gerust, want vele skigebieden sluiten komende week de deuren.

Geniet ervan!

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×