Met een elektrische auto naar Oostenrijk

Autobahn Afslag A8 Salzburg A93 Innsbruck Kufstein

.Met een elektrische auto naar Oostenrijk

Op vakantie met de elektrische auto naar Oostenrijk. Sommige van jullie hebben al een elektrische auto, sommige twijfelen misschien nog of ze een elektrische auto willen aanschaffen. Hoe dan ook, het is handig om in gedachte te houden dat dit een andere voorbereiding vraagt dan reizen met een benzine of diesel auto. Elektrisch rijden is nu eenmaal anders plannen dan wanneer je de auto vol gooit met benzine of diesel en zo weg kunt rijden. Wil je meer weten over een autovakantie met de elektrische auto, lees dan verder.  Alle praktische vragen over een vakantie naar Oostenrijk met de elektrische auto komen aan bod in deze blog.

Welke route?

De grote vraag is natuurlijk, kun je makkelijk met een elektrische auto naar Oostenrijk rijden? En welke route moet ik rijden? Dit hangt er natuurlijk van af wat de actieradius is van jouw auto. Als je voor het eerst met elektrische auto naar Oostenrijk gaat reizen moet je rekening houden met een andere route. Bij jouw ‘normale’ route is natuurlijk geen rekening gehouden met laadpunten.

Geen zorgen, er zijn er genoeg maar misschien niet altijd langs de route die je normaal rijdt. We raden aan om een routeplanner te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor reizen met een elektrische auto. Een zogenaamde EV-Routeplanner. De planner berekent de snelste route, inclusief strategisch gelegen laadpunten en qua afstanden afgestemd op de actieradius van jouw auto. Een voorbeeld is de ANWB EV-Routeplanner.

Waar kan ik elektrisch laden?

Om jouw auto op de laden heb je natuurlijk een laadkabel en laadpas nodig. Welke laadkabel je nodig hebt hangt af van het type auto dat je rijdt. Zorg voor een laadkabel met de juiste aansluiting. De reguliere laadpalen in Oostenrijk hebben een type 2-aansluitng.

Ook zijn er snellaadpunten aanwezig met een laadsnelheid van maximaal 50kW waarbij de verschillende soorten aansluitingen CHAdeMO, AC43 en CCS met vaste kabels beschikbaar zijn. De snelwegen richting Oostenrijk zijn rijk uitgerust met snellaadstations, op de meeste plekken staan vier of meer snelladers. Tussen de laadstations hoef je vaak maar 80 km te overbruggen.

Opladen met krachtstroom (230 V)

Wil je jouw auto opladen via een ‘normaal’ stopcontact? Zorg dan dat je en draagbare lader voor een elektrische auto bij je hebt. Vaak hebben hotels wel een aansluiting voor krachtstroom en kun je in overleg hier je auto opladen tegen betaling.

Blaupunkt draagbare lader 230 v type 2

Blaupunkt 230 V draagbare lader elektrische auto

Opladen op de camping

Zelfs op de camping zijn er mogelijkheden om jouw auto aan de stekker te hangen. Hiervoor heb je enkel een verloopkabel nodig die je kunt aansluiten op een CEE aansluiting. Deze CEE adapter is voorzien van een CEE blauw naar CEE Rood aansluiting.

Verloopkabel CEE Blauw naar CEE Rood

Blaupunkt verloopkabel CEE Blauw naar CEE Rood

Welke laadpas heb ik nodig?

Zoek van te voren uit of jouw laadpas ook te gebruiken is in het buitenland. Het kan zijn dat je verschillende pasjes moet meenemen om overal je auto te kunnen laden. Dit kun je controleren in de laadpas-app van jouw aanbieder. In sommige gevallen kun je ook zonder laadpas laden door een QR-code te scannen die op de laadpaal zit. Hiervoor heb je wel een Creditcard of PayPal account nodig, regel dit dus van te voren mocht je hier gebruik van willen maken.

Speciale laadpas Oostenrijk

Ga je veel door Oostenrijk zelf rijden? Vraag dan een lokale laadpas aan. Hiermee heb je toegang tot elke laadpaal in Oostenrijk. Het aanvragen van de pas is vaak gratis en je kunt vaak tegen een voordeliger tarief laden.

 Dakkoffer op elektrische auto

‘’Kan er een dakkoffer op een elektrische auto?’’ Het antwoord is simpel, ja dit kan (mits de autofabrikant iets anders aangeeft). Het zal wel je actieradius beperken, handig om rekening mee te houden. Controleer altijd van te voren wat de maximale draaglast is van jouw autodak. Dit kun je terug vinden in het instructieboekje van jouw auto.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je voor een dakkoffer kiest. Ten eerste is het slim om dakdragers te kiezen die een hoog aerodynamisch vermogen hebben zoals bijv. de Thule WingBar, Thule Wingbar Edge Prorack Aero of voor Tesla model Y de aluminium dragers van Farad. Deze dakdragers zijn zo gevormd dat de wind er makkelijk langs wordt geleidt. Ook zorgt de vorm voor een stille rit dankzij het hoge aerodynamisch vermogen. Kies je voor stalen (vierkante) dakdragers dan zul je merken dat de actieradius meer wordt beperkt en je veel lawaai hoort tijdens het rijden. Zeker bij een elektrische auto is dit een wereld van verschil omdat je over het algemeen al heel weinig rijgeluid hoort. Verder is het slim om van te voren te bepalen wat je precies wilt vervoeren in de dakkoffer. Zo kun je de juiste maat koffer kiezen. Over het algemeen is een kleiner  en smaller model een slimmere keuze als je de actieradius zo min mogelijk wil beperken. Bijvoorbeeld de Thule Force XT Sport is dan een goede optie.

Thule Force XT Sport schuin op auto

Thule Force XT Sport op auto

Fietsendrager op elektrische auto
Wil je fietsen meenemen met je elektrische auto? Kijk dan naar de mogelijkheden die je hebt met een fietsendrager. Heb je een trekhaak, dan kun je gaan voor een trekhaakfietsendrager. Controleer wel even wat de maximaal toegestane kogeldruk is. Heb  je geen trekhaak dan kun je kiezen tussen een dak fietsendrager of een achterklep fietsendrager. Bekijk voordat je een keuze maakt altijd of deze fietsendrager geschikt is voor jouw auto. Vooral bij een achterklep fietsendrager is dit belangrijk, deze zijn namelijk niet universeel toepasbaar. Wil je weten of de achterklep fietsendrager voor jou een optie is? Bekijk dan de toepassingslijst van het model fietsendrager om te controleren of dit past op jouw auto.

Algemene tips

  • Ga ‘proefrijden’ met een bepakte auto. Neem hierbij alle spullen mee die je ook mee zou nemen op vakantie. Het klinkt misschien gek maar zo kom je wel te weten wat jouw actieradius is met een auto vol spullen. Gelijk een mooi moment om hier een lang weekend weg van te maken.
  • Zorg voor een reserve laadpas en/of laadkabel. Mocht je deze per ongeluk ergens vergeten of kwijtraken dan heb je in ieder geval nog een optie B.
  • Zoek een laadpalen app die ook werkt in het buitenland
  • Er zijn al best wat mensen die jou zijn voorgegaan. Zoek online naar hun ervaringen en neem eventueel contact met ze op om tips uit te wisselen. 

Advies nodig?

Weet je nog niet helemaal wat voor dakdragers, dakkoffer of fietsendrager je moet kiezen? Dakdragerwinkel.nl helpt je graag met het maken van de juiste keuze. Breng een bezoek aan de showroom in Zevenhuizen of neem contact op met de klantenservice voor het antwoord op jouw vragen!

Speciaal voor leden en volgers van FANtastisch Oostenrijk: gebruik de kortingscode: DAKDRAGERWINKEL2022 voor €5,- korting op www.dakdragerwinkel.nl

Fietsendrager.nl HARPO

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...