Elke dag vallen er wel buien

Elke dag kan er wel een bui vallen, stabiel is het dus zeker niet

Elke dag vallen er wel buien
Helaas voor de vakantiegangers die deze week in Oostenrijk zitten, maar elke dag kunnen er wel enkele buien vallen in Oostenrijk. Stabiel weer wordt vooralsnog niet verwacht. Maar toch zijn er ook genoeg mooie momenten met droog en zelfs zonnig weer. Daarbij loopt de temperatuur de komende dagen geleidelijk op waardoor het ook nog eens zwoel warm kan aanvoelen.

Oostenrijk ligt in een cyclonaal zadelgebied (klik voor uitleg), hierdoor blijft de kans op een bui elke dag groot

Vanmorgen beginnen we de dag met mooi weer. Op wat laatste restwolken na schijnt de zon flink, een prachtige rustige ochtend. Maar in de loop van de dag ontstaan stapelwolken en tijdens de tweede middaghelft zien we enkele buien ontstaan in met name het westen. Vooral in Vorarlberg maar ook Tirol kunnen de buien lokaal pittig uitpakken met hagel of onweer. Tegelijkertijd blijft het aan de zuidkant, in vooral Karinthië, vrijwel de hele dag droog en zonnig. De maximumtemperatuur ligt tussen de 22 graden graden in Vorarlberg tot regionaal 25 graden in Steiermarken.

Vanavond vallen er met name in het Tiroler Unterland en Salzburgerland nog enkele stevige buien, soms met onweer. Later vanavond en komende nacht wordt het overal droog en volgen er opklaringen. Het koelt op de meeste plekken af naar een graad of 12.

Morgen lijkt op een kopie van vandaag. Opnieuw start de dag met zonnige perioden en relatief rustig weer. Maar opnieuw ontstaan er in de loop van de dag enkele buien. De aangevoerde lucht wordt warmer en daardoor zouden de buien pittiger kunnen uitpakken. Helaas zijn de voorkeursgebieden nog wat onzeker, maar met name het centrale deel van Oostenrijk lijkt goede kans op pittige buien te maken. Tussen de buien door is er ruimte voor de zon en het wordt zwoel warm met maxima tussen de 23 en 27 graden.


Donderdag maar ook vrijdag draait de wind meer naar het zuidoosten. Hierdoor wordt het nog een fractie warmer, met name vrijdag kan het op enkele plaatsen in Karinthië of Steiermarken 30 graden worden. Ook elders zien we zomerse temperaturen. Maar elke dag kan er een bui vallen, zo ook donderdag en vrijdag. Vooral vrijdagmiddag is er een serieuze kans op zwaardere buien met mogelijk onweer of hagel.

Het Pinksterweekend lijkt onbestendig te verlopen, een lagedrukgebied nestelt zich min of meer boven Oostenrijk. Elke dag is er kans op regen en veel bewolking. Ook gaan de temperaturen weer iets naar beneden.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×