Ellmau De Rübezahl-Alm, de historie

Rübezahl-Alm Rübezahl Hütte Ellmau

Ellmau De Rübezahl-Alm, de historie

De Rübezahl-Alm (voormalige Kössler-Alm) is een Alm die in 1778 op 1170 meter hoogte op de Hartkaiser werd gebouwd. Afgelopen week hebben wij deze alm bezocht en dit is een waar stukje geschiedenis! Aan een aantal dingen is te zien dat dit van oorsprong een oude Alm is. Zo heeft de deur naar de Alm een hoogte van maar 1,50 meter en is de oude kookplaats er nog steeds.

De alm bestaat van oorsprong uit een stal, een rookplaats en één kleine kamer. In de zomermaanden van 1778 tot 1971 woonden de boeren daar met hun vee. In de kleine kamers werden de koeien gemolken, kaas gemaakt, spek gerookt, gekookt en geslapen.

Toen de Hartkaiserbahn in 1972 in Ellmau werd gebouwd, had Georg Salvenmoser, toen 46 jaar oud, het baanbrekende idee. Georg overtuigde zijn zoon Gerhard, die 3 jaar als chef in Namibië had gewerkt, om terug te keren naar Ellmau. Vader en zoon gingen aan het werk om deze droom te verwezenlijken.

Ruhbezahl hutte in Ellmau

De Geschiedenis

Georg heeft veel plezier om de kinderen bang te maken met een voorgebonden baard. Wanneer op een dag de bosopzichter Simal langskomt en de geur beschrijft van de thee die in de ketel kookt met de woorden “Het stinkt zoals in “Rübezahls Kuchl”, (vrij vertaald het restaurant van de berggeest) werd de naam van de skihut geboren: Rübezahl-Alm.

Georg en vrouw Margaretha en hun zoon Gerhard met zijn voormalige vrouw Gisela halen dagelijks te voet eten en drinken vanuit het dal naar boven. Er is geen elektriciteit, geen stromend water. Het eten voor de gasten wordt gekookt op de houtkachel. Hout wordt ook gebruikt voor verwarming van de Alm. Het is een zware, vermoeiende tijd. Nadat Georg Salvenmöser in 1975 onverwacht op slechts 49-jarige leeftijd overleed runt zoon Gerhard met zijn vrouw Gisela de alm. Moeder Margaretha helpt ook onvermoeibaar mee. Het gezin kan hun werk geleidelijk aan gemakkelijker maken met technische hulpmiddelen. Voor de wintermaanden worden een sneeuwscooter en een kleine sneeuwschuiver gekocht. Hiermee worden vervolgens de etenswaren naar boven gebracht. De verwarming wordt omgezet in gas.

De twee dochters van de Salvenmosers vanaf het begin opgegroeid met de gewoonten van de alm gaan in de winter ,ongeacht het weer, naar school skiën. In de zomer doen ze dit te voet. Aan het einde van de jaren zeventig werd een nieuwe mijlpaal bereikt door een eigen toegangsweg te bouwen. Hierdoor wordt vanaf 1980 een begin gemaakt met de bouw van een woonhuis. Pas sinds 1989 is er op de alm elektriciteit, wasmachine en eindelijk, tot grote vreugde van de meisjes, een televisie.

De persoonlijkheid van de gastheren en de unieke sfeer maken de Rübezahl-Alm tot een fantastische ervaring. De voormalige stal wordt een ontmoetingsplaats voor gasten van over de hele wereld. Er worden vele feesten gevierd en menig echtpaar heeft elkaar er het jawoord gegeven. Door het mooie uitzicht op de Wilder Kaiser trok de Alm ook veel Film- en Televisieproducties naar Ellmau. In de hut zijn hier veel foto’s van terug te vinden.

De afgelopen jaren is de Rübezahl hut keer op keer verfraaid en uitgebreid met veel aandacht voor detail en om de rustieke sfeer te behouden en voldoet zo volledig aan de eisen van vandaag. Zo is na 40 jaar de oude keuken vervangen voor een zeer modern exemplaar die aan alle eisen voldoet.

Gerhard ontwikkelde een grote vaardigheid in het snijden van houtfiguren met een kettingzaag. Op de Alm zijn dus veel “Rübezahls” en andere kunstwerken te bewonderen. Ook de beelden voor de Rübezahlschnitzweg  zijn door hem gemaakt. In de zomer is deze wandelweg te lopen vanaf het bergstation van de Hartkaiserbahn naar de Rübezahl-Alm.

Rübezahl-Alm Rübezahl Hütte Ellmau

Jan was er afgelopen weekend en maakte daar live ook deze opname.

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×