Energieverbruik kabelbanen, de feiten en mythen

TOPFOTO Bernkogel Saalbach

Energieverbruik kabelbanen, de feiten en mythen

Er is een energiecrisis gaande en massaal wordt er overgestapt naar groene energiebronnen. Ook wordt er druk gewerkt aan het besparen van energie.

Ook de kabelbanen in Oostenrijk hebben hier natuurlijk mee te maken. De liften en het maken van kunstsneeuw kost een hoop energie en al jaren wordt er gewerkt aan energie-optimaliserende maatregelen en worden met succes uitgevoerd. Op de gondels kan je zonnepanelen tegenkomen en is de manier van vervoer in de liften verder geoptimaliseerd. Zo heeft het Pitztal op 2900 meter hoogte een groot zonnepanelenpark aangelegd en is Ischgl het grootste klimaatneutrale skigebied.

Naast dit zijn er in Oostenrijk meerdere projecten om overstap naar klimaatneutraal wintersport mogelijk te maken.

Toch komt ondanks alle goede bedoelingen de wintersportbranche geregeld negatief in het nieuws. Recentelijk nog door de coronacrisis, zomerskiën op de Hintertuxgletsjer, de prijsstijgingen van de skipassen en nu de energiecrisis.

Verbruik

Kabelbanen vormen de kerninfrastructuur voor alpine wintertoerisme en behoren ook tot de meest energie-efficiënte transportsystemen. Aan maatregelen voor energieoptimalisatie wordt al jaren gewerkt en met succes geïmplementeerd. Topprioriteit is het gebruik van hernieuwbare energie, zo wordt met succes gewerkt aan concepten voor het opwekken van eigen energie (fotovoltaïsche energie, windturbines, dubbel gebruik van de sneeuwkanonnen als waterkrachtcentrales en pompaccumulatiecentrales, en nog veel meer).

WKO kabelbahen energie

© FV-KABELBANEN

Zo heeft de kabelbaanindustrie de afgelopen 10 jaar bijna 20% kunnen besparen. De kabelbanen hebben een energiebehoefte van 750 GWh (= 0,75 TWh) dit is inclusief technische besneeuwing. Dit is 1,2% van de totale elektriciteitsvraag in Oostenrijk. Daarbij trekken de meeste kabelbanen bijna uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

De cijfers

Het energieverbruik voor de exploitatie van de infrastructuur kan met goede nauwkeurigheid per skiër en skidag worden geregistreerd. Hierdoor weet men precies wat het totale energieverbruik is per skiër per dag en dat is 18,0 kWh.
In vergelijking als je met een moderne middenklasse auto (7 l per 100 km) van Vösendorf naar Baden met een afstand van 26 km en een rijtijd van ongeveer 23 minuten komt overeen met een hele dag skiën. Zo kan dezelfde persoon elke dag skiën van december tot half april in vergelijking met een persoon van Wenen naar New York vliegt, een afstand van 6.796 km.

Ook de investeringen in de infrastructuur bewijst dat men hier ook milieuvriendelijk zijn:

  • Het energieverbruik is slechts 1 tot 3 kWh/m³ sneeuw.
  • Bijna 90% van de energie die hiervoor nodig is, komt uit hernieuwbare energiebronnen
  • “Water & lucht – niets anders” – Technische sneeuwkanonnen kopiëren het natuurlijke proces en hebben ALLEEN water en lucht nodig . Ze concurreren niet met de vraag naar drinkwater.
  • Het water wordt verneveld, waarna de fijne deeltjes onder bepaalde klimatologische omstandigheden bevriezen en in de vorm van sneeuwkristallen naar de grond zinken. Deze worden teruggevoerd via de natuurlijke waterkringloop (smeltwater).
  • Ongeveer 450 reservoirs maken het mogelijk om niet meer in de winter, maar in de zomer met veel water uit stromend water te halen. Hierdoor wordt voornamelijk smeltwater uit het eigen skigebied teruggevoerd.

Hierdoor is er ongeveer 525.000 kWh per winter nodig om een ​​skigebied met 30 hectare pistes technisch te besneeuwen, een gemeentelijk binnenzwembad heeft een behoefte van ca. 750.000 kWh per jaar.

Het energieprobleem is niet nieuw voor de kabelbanen, dat zij al tijden druk bezig zijn met het zo energiezuinig te opereren is ook duidelijk. De belangen zijn groot maar het probleem nog groter.

Lees ook

Bron: WKO.at

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Chalet.nl grote banner 900-600

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×