Vandaag enkele zware onweersbuien

Brixen im Thale gistermiddag. Een zware onweersbui met hagel (witte valstreep) trekt door het dal. (bron Panomax)

Het is warm en tropisch weer in Oostenrijk en dat blijft het voorlopig ook nog wel eventjes. Echter komt het geregeld tot enkele zware onweersbuien, zoals gisteren in vooral Karinthië en Tirol. De lokale verschillen zijn soms helaas groot, met in het ene dal stralend zonnig weer. Terwijl het een dal verderop zwaar stormt. Vandaag zullen we dit helaas opnieuw meemaken, het valt slecht aan te geven waar de buien precies tot ontwikkeling zullen komen.

Vandaag beginnen we de dag nog droog en vrij zonnig. In Karinthië en Stiermarken trekken al wel enkele wolkenvelden over. Maar de ochtend verloopt overal nog vriendelijk. De temperatuur stijgt snel naar een graad of 30 en het voelt zwoel aan. Vanmiddag ontstaan dan weer verspreid enkele onweersbuien, waarbij de nadruk van de buien vooral op Tirol en Karinthië ligt. Ook het Salzburgerland doet vandaag vrolijk mee. Tijdens buien is er kans op wateroverlast, hagel en harde windstoten. Tussen de buien door is er ook ruimte voor zonneschijn, de meeste zon zien we in Vorarlberg en het oostelijke Flachland. Hier ook echt de beste papieren met waarschijnlijk gewoon een droge en warme zomerdag.

Vanavond en vannacht storten de meeste buien weer in en volgen er opklaringen. Her en der kan een mistbank of wat hochnebel ontstaan. Grootste kans hierop vooral rondom meren.

Morgen volgt eigenlijk een kopie van vandaag. Opnieuw na het oplossen van een lokaal nevelveld veel zon. In de middag volgen nieuwe onweersbuien met min of meer dezelfde verdeling. Droog en zonnig blijft het in het oosten en uiterste westen. Het midden heeft de grootste kans op buien. De onweersbuien kunnen lokaal een fractie heftiger uitpakken.

Dinsdag neemt de kans op onweersbuien af. Een stabielere en drogere bovenlaag trekt over Oostenrijk. De middag brengt tropisch weer met temperaturen tussen de 29 en 31 graden. Wel trekken er een aantal sluierwolken over het land.De langere termijn brengt stabieler zomerweer met meer ruimte voor de zon. Pas in het weekend kan het wat koeler worden en neemt de kans op een bui weer toe.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

CampingWelt Grote banner

 

Logo Das Resort Brixen 1200 400

Logo Das Christine Appartement

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht