Enquête wintersport en coronamaatregelen

Topfoto Saalbach Hinterglemm

We zitten er nog midden in en de winter komt steeds dichterbij. Hierdoor wilde de Nederlandse Ski Vereniging middels een enquête weten wat de plannen voor de aankomende wintersport zijn in combinatie met de coronamaatregelen.

Meer dan 2200 wintersporters hebben de vragenlijst ingevuld  om zo in kaart te brengen wat de plannen zijn voor de wintersport naar aanleiding van de huidige en nog komende situatie. Ondanks de onzekerheden gaat het merendeel van de wintersporters nog steeds op wintersport, wel is duidelijk dat de mensen die zeker gaan minder is. De onduidelijkheden zorgen er voor dat een groot deel van de mensen het boekingsmoment steeds verder vooruitschuift. Een reden is dat men niet tevreden lijkt te zijn dat er geen limiet wordt gesteld op het aantal wintersporters in een gebied of skilift.

Lichte afname

Lichte afname geplande vakanties

© Nederlandse Ski Vereniging

Het merendeel van de wintersporters heeft aangegeven dit winterseizoen op wintersport te gaan, maar door de huidige situatie zijn het aantal mensen die er zeker van zijn te duidelijk minder geworden. Van 96% in februari voor de pandemie tot 72% in september.

Twijfel

twijfel februari 2020

© Nederlandse Ski Vereniging

De huidige crisis heeft voor het nodige aan twijfel gezorgd gaan we wel of slaan we een jaar over. Was voor de crisis  96% van de ondervraagden er zeker van dat zij op wintersport zullen gaan, na 7 maanden is dit geslonken naar 72% en 8% weet zeker dat zij dit jaar de wintersport overslaan.

Twijfel september 2020

© Nederlandse Ski Vereniging

Boekingsmoment

Veel mensen boeken al na de zomervakantie, in juni had 28% al aangegeven dat zij de wintersport al hadden geboekt. Dit percentage is gegroeid naar 40%, maar toch is er enige terughoudendheid. Zo heeft slechts 12% van de ondervraagden, die nog niet geboekt hebben, aangegeven dat voor november te gaan doen. Zo wacht 12% af hoe het winterseizoen verloopt en kiest minder dan 22% voor een last-minute.

Door de huidige situatie zijn veel wintersporters terughoudend, men wacht af omdat men zekerheid wil in deze onzekere tijden.

Boekingsmoment

© Nederlandse Ski Vereniging

Invloed coronamaatregelen

Invloed niet op wintersport

© Nederlandse Ski Vereniging

Ook de huidige en mogelijk komende maatregelen hebben hun invloed, zo is er discussie over de verplichte mondkapjes. De verplichting is voor 20% een reden om dit jaar niet op wintersport te gaan, aan de andere kant zegt 24% dat dit juist de reden is om te gaan.

Ook het verbod op de après-ski is een discussiepunt waarbij 17% aangaf daarom af te zien van de wintersport en een jaar uit te stellen. Het ontbreken van de après-ski is voor 25% juist wel de reden om op wintersport te gaan.

Invloed wel op wintersport

© Nederlandse Ski Vereniging

Keuze skigebied

Ook werd er gevraagd naar de criteria voor het kiezen van een skigebied, hier kwamen een paar opvallende feiten boven drijven. Zo vind 51% het kunnen mijden van gondels een belangrijke tot zeer belangrijke reden om voor een bepaald skigebied te kiezen. Ook opvallend is een limiet op het aantal wintersporters in een gebied of lift, dit is voor 71% een belangrijke tot zeer belangrijke reden om voor een bepaald skigebied te kiezen.

Een limiet op het aantal personen in restaurants en hotels is voor 67% op zijn minst belangrijk, dit zijn maatregelen die niet door de gebieden genomen wordt.

Een maatregel die o.a. SkiWelt Wilder Kaiser Brixental wel genomen heeft is langere openingstijden van liften, dit wordt door 72% toegejuicht.

Keuze skigebied

© Nederlandse Ski Vereniging

Conclusie enquête

De conclusie uit dit onderzoek is dat veel mensen nog steeds onzeker zijn over het aankomende winterseizoen. Een groot deel wacht het seizoen af en bijna 1 op de 4 denkt een last-minute te boeken. Limieten worden niet ingesteld terwijl een hoop van de ondervraagden dit toejuichen, en gondels zijn dit jaar niet geliefd.

Volgens de enquête sluiten de huidige maatregelen niet helemaal aan op de behoeften van de wintersporters.

Lees ook Liveblog Corona maatregelen

Bron: Nederlandse Ski Vereniging via wintersporter.nl

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...