Er roert zich iets wat Winter heet

WEERBERICHT: ER ROERT ZICH IETS WAT WINTER HEET

Het is nog heel even wachten maar er roert zich iets dat winter heet. Er komt verse sneeuw aan en véél koudere lucht. Zoveel sneeuw als op de foto hierboven verwacht ik nog niet direct maar in de loop van de week gaat het wel los. Overal zullen de condities meer dan verbeteren en het gaat sneeuwen tot in de laagste dalen. Maar ons geduld wordt danig op de proef gesteld. We moeten nog een paar nachtjes slapen voordat het zover is. Het voelt alsof ik weer kind ben en zit te wachten op de dag dat Sinterklaas binnen komt lopen met een zak vol cadeautjes en Zwarte Piet die van het huis 1 grote puinhoop maakt met z’n pepernoten en suikergoed. De details:

ZATERDAG:

Het is nog steeds mild maar het blijft zo goed als droog. Een neerslagband trek van zuidwest naar noordoost en weet  wellicht net ten noorden van de Alpen langs te trekken maar zal  de bergen  niet te raken. Heel misschien zullen de noordelijke deelstaten en de meest noordelijke Alpentoppen te maken krijgen met een regenbui, maar veel zal het niet zijn. De temperaturen liggen van west naar oost tussen de 3°c en 10°c. De wind is zuidwestelijk en kan soms gemeen uithalen.

ZONDAG:

Een smal warmtefront op hoogte vliegt in een razende vaart van noordwest naar zuidoost over de Alpen.  Er zit in eerste instantie wel regen op maar het koufront zal het warmtefront in de loop van de middag pijlsnel inhalen. In de ochtend ligt de sneeuwvalgrens ergens rond of boven  de 1500 meter. In de middag is de SVG alweer gedaald tot onder de 1000 meter en tegen de avond richting de 600 meter. De wind trekt aan en is westelijk, later noordwestelijk. De maxima liggen in de ochtend hoger dan in de middag. In de middag zal het over het algemeen richting het vriespunt kruipen.

MAANDAG:

het is veel kouder dan de voorgaande dagen. In Karinthië en het uiterste zuidoosten zullen de wolken steeds dikker en dikker worden en daar kan het flink gaan sneeuwen. De sneeuw kan, uit huidig oogpunt,  wel eens flink intensief zijn. Vochtige lucht vanuit het Middellandse Zee gebied wordt in de ochtend tegen de zuidoostelijk Alpen aangedrukt.  Tegelijkertijd komt er vanuit het westen een sneeuwfront richting Vorarlberg aan gedenderd die in de loop van de middag in het westen dan voor sneeuw gaat zorgen.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Het front dat op maandag in het westen voor sneeuw zorgt geeft ook dit keer de meeste sneeuw aan de zuidkant van de bergen. Het koerst over de Balkan richting het noordoosten en zwiept een behoorlijk pluk met neerslag tegen de noordelijke Alpenboog aan. Zo worden dus de noordoostelijk Alpen ook voorzien van een dikke laag met nieuw wit poeder. De gehele week blijft het onbestendig met vaak sneeuwmomenten en lage temperaturen.

Fijn weekend

Ronaldo

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×