Rustig en erg koud, komt het snel tot nieuwe sneeuwval?

Opnieuw is het een flink koude nacht geweest in Oostenrijk. In veel dalen dook vannacht het kwik onder de minus 20. Een enkel station haalde zelfs de -25. Deze ochtend is het ook nog flink koud met lang temperaturen onder de -10. Maar wel neemt de bewolking verder toe en raakt het vanmiddag uiteindelijk volledig bewolkt. Uit de bewolking valt later vanmiddag lokaal een enkel sneeuwvlokje. Maar over het algemeen blijft het gewoon droog en erg koud.

Ook komende nacht is het bewolkt waardoor de temperatuur minder ver daalt. In veel dalen vriest het 7 tot 12 graden.


Morgen is het zwaar bewolkt en waait de wind uit het noordoosten. Door deze stuwende wind en door de komst van wat vochtigere lucht ontstaat er een zwakke nordstau in Tirol en Vorarlberg. Uit deze nordstau kan een vlokje sneeuw vallen, maar opnieuw geen serieuze of meetbare hoeveelheden. Richting het oosten is de lucht droger en is er ook meer ruimte voor de zon. Op de bergen kunnen mistbanken hangen die de hele dag plakkend tegen de bergen hangen. In de nacht naar dinsdag raakt het opnieuw helder en zakt het kwik weer razend snel.


De algemene luchtdrukverhouding blijft de hele week ten noorden van Oostenrijk hoger dan ten zuiden. Hierdoor waait niet alleen morgen maar de hele week de wind uit een oosthoek. Een zéér koude hoek wat we later deze week ook zullen merken.


Dinsdag wordt het prachtig kaiserwetter. De lucht is strak blauw maar echt warm wordt het niet. Vooral in de ochtend hebben we nog te maken met strenge vorst. De lucht wil vooral in de dalen maar moeizaam opwarmen. Echter op 1200 tot 1600 meter kan het eventjes in de middag slechts enkele graden vriezen. Hierdoor voelt de dinsdagmiddag vooral op deze hoogtes erg aangenaam aan. Elders blijft het gewoon flink koud.

Vanaf woensdag verscherpt zoals verwacht de kou. Gemiddeld ligt de temperatuur 7 tot 10 graden onder het langjarige gemiddelde voor januari. Tijdens heldere nachten vriest het streng en ook overdag blijft het matig vriezen. Maar richting het nieuwe weekend blijft het weerbeeld nog wat onzeker. Er zijn talloze opties open. Vooral in de neerslag zit veel onzekerheid, er zijn opties voor wat serieuzere sneeuwval rondom het weekend. Maar ook oplossingen die juist met droog en zonnig weer komen. Één ding is wel zeker, het is koud en het kwik komt de komende tijd op 1500 meter amper boven nul.

Al met al verloopt januari niet alleen bijzonder sneeuwrijk maar ook nog eens erg koud! Puur winter…

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...