Ergernissen op de pistes

Winterberg 18-2-2018

Hierboven de rust in de middag (rond 14:00 uur) op 18-02-2017, de Rauher Busch Winterberg.

Het komt dagelijks voor. De ergernissen op de pistes.

Het is weer duidelijk geworden in Winterberg, afgelopen weekend waren we even in dit gebied. Iedere keer is te zien hoe goed men het hier voor elkaar heeft. De pistes liggen er goed bij en ondanks dat het gebied laag ligt en de pistes heel kort zijn, kun je hier even het skigevoel terug krijgen.

Zeker na één jaar niet meer op de ski’s te hebben gestaan.

Ergernis nummer 1

Één van de grote ergernissen is het stil staan midden op de piste. Het is zeer gevaarlijk zeker als je op een stuk stil staat waardoor je niet zichtbaar bent voor een ander. Dit komt zeer regelmatig voor in de Alpen en in de drukke weekenden in Winterberg.

En niet alleen door de wintersporters, nee we zien zelfs klasjes die instructie krijgen midden op een piste.

Maar de skiklasjes zijn niet de enige die dit doen, ook mensen die even een foto willen maken van de omgeving die staan ook regelmatig midden op de piste stil. En ze staan niet alleen maar met meer mensen stil.

Ergernis nummer 2

Iedereen moet het leren en dat weet je als je de piste op gaat, zeker op de blauwe. Maar op de één of andere manier denken heel veel dat zodra men kan skiën dat je ook meteen de rode en zelfs de zwarte kan nemen.

Dit is ons toevallig opgevallen in Winterberg maar gebeurd uiteraard ook in de Alpen, beginnelingen die nog in de pizzapunt de blauwe afgaan proberen ook de rode te bedwingen. Ok, rood is in de alpen moeilijk blauw, maar voor een beginneling best wel een uitdaging. Maar we stonden verbaasd dat er mensen zijn die met moeite de rode afgingen ook even een stukje zwart pakten. Deze skiërs brengen niet alleen zich zelf in gevaar maar ook anderen.

Ergernis nummer 3

Skiërs die kunnen skiën en met hoge snelheid de blauwe afgaan, geen rekening houden met degene die het nog niet onder de knie hebben. Dit komt overal voor niet alleen in Winterberg, maar ook in de alpen.

Dit kan ook gevaarlijk worden, een beginneling kan niet snel genoeg anticiperen en een kans op een ongeval is hier door groot. Wil je racen doe dit dan niet op een blauwe piste.

Fieberbrunn wachten in de rij

Wachtrij in Fieberbrunn

Ergernis nummer 4

Ergerlijk is het ook als je pal voor de uitgang van een lift gaat staan, alleen is nog niet zo erg maar wel als het een groepje is. Ga iets verder weg staan en zorg ervoor dat de mensen die uit de lift komen de ruimte hebben.

Dit was weer het geval in Winterberg, waar het vooral op de zaterdag heel druk was. En dan gaan een hoop mensen voor de uitgang van de lift staan, gevolg is een opstopping en de lift wordt weer stil gezet. De wachttijden worden langer (en die waren lang), met een hoop frustraties.

Ergernis nummer 5

Laatste ergernis is hoe men zich gedraagt bij de liften, weer is Winterberg een voorbeeld waar veel gezinnen komen. De wachttijden waren afgelopen zaterdag lang, en er waren een hoop kinderen. Het was weer goed te zien hoe asociaal sommige volwassenen zijn, kinderen werden weggedrukt en heb meegemaakt dat een kind niet met papa of mama mee kon met dank aan een asociale “volwassene”

En willen we het niet hebben over het voordringen, dat kan ruzies tot gevolg hebben.

En niet te vergeten

We zien ook vaker dat mensen een rugzak hebben, dat is reuze handig maar doe er geen bluetooth speaker in. Ik en denk menigeen met mij delen niet altijd de muzieksmaak van een ander.

En kijk ook even uit, denk om het materiaal van een ander. Een beetje ski of snowboard is een prijzig aangelegenheid, en niet iedereen heeft het materiaal gehuurd. Hoe vaak men over mijn ski’s zijn gegaan…. het is onbegrijpelijk.

Pisteregels

We hebben hier al eerder over geschreven, de pisteregels. Houd je hieraan en een hoop ergernissen zullen tot het verleden behoren. En ze zijn niet moeilijk, de regels staan hieronder omschreven.

Piste regels

Sneeuwkettingenwinkel banner 300 100

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

4 reacties

 1. O. Vos schreef:

  Je hebt volkomen gelijk als je stelt dat er voorzichtig omgesprongen dient te worden met het materieel. Met name dat van een ander! Aan de andere kant … het is een gebruiksvoorwerp en als je niet wil dat jouw spullen beschadigd raken moet je zeker niet op zaterdag in de rij gaan staan in Winterberg … met 200 anderen. Ook ik was zaterdag jl. in Winterberg en kon een pak slaag krijgen van een duitser wiens “Tausend Euro Board” ik aanraakte met mijn skistok.

  • Michel schreef:

   Klopt helemaal mee eens, het is een gebruiksvoorwerp en zal heus beschadigd raken. En zeker bij een lift, maar dat is in mijn geval iets wat ik goed begrijp.

   Maar als je op de berg sta aan de kant, en je bent bezig om b.v. de handschoenen aan te doen. Dan zie je vooral in Winterberg dat er nog mensen zijn die over je skies heen gaan. Of dat je skies pal voor een bar liggen, en dan nog er even overheen gaan.

   Dat is zeer ergerlijk.

 2. JoB schreef:

  Tjongejonge, wat een ergelijk stukje, met name door het … in Winterberg… in Winterberg… Zeker nooit ergens anders geweest?! Het is in alle skigebieden zo. Je hebt er namelijk te maken met… mensen (kuddedieren). Als je zo snel al 5 ergernissen hebt is thuis blijven misschien een optie? Ik ga al jaren te wintersporten, maar het is nog nooit in me op gekomen om een ergernissen-top 5/top 10 te maken. Genieten is mijn advies! Tip: na het skiën lekker een potje Mens-erger-je-niet spelen!

 3. Boarder schreef:

  Ben het wel volkomen eens met de ergernissen. Sommige mensen zijn heel egoïstisch. En gevaarlijk. Kan er over meepraten met een gebroken rib bij het uitstappen van een lift waar iemand voor lag om zijn snowboard aan te trekken.
  Ik ben ook boarder en t is best een ding om met 1 been vast snel te corrigeren bij sommige liftuitgangen in Winterberg.
  En er wordt ook niet alleen over Winterberg gesproken, maar ook over de Alpen. Winterberg valt echter een stuk sneller op omdat daar menig dagjestoerist. Naar toe trekt. Ook Duitsers en Polen e.d.
  Tipje.. Ga niet meer in een weekend. Enkel de drukte zorgt al voor frustratie.
  Misschien een idee voor menig liftbeheerder die dit waarschijnlijk niet mee krijgt, maar ik ken de regels.. En de ergernissen zeker.. Ben ze echter nooit ergens tegengekomen. Is het een idee om die regels bij iedere lift te hangen en misschien bij de routewijzers? En dan overal, niet alleen in Winterberg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht