Ergenissen tijdens de wintersport

Ergenissen tijdens de wintersport

Iets wat je niet wilde zien, witte banen in groene landschap

Ergenissen tijdens de wintersport

De schoolvakanties in 2024 zijn voorbij en daar is het nodige al over gezegd en geschreven.

Dit winterseizoen begon toch goed met veel sneeuw. Dit ondervonden wij zelf in november tijdens onze jaarlijkse trip naar Sölden tijdens de Turner warm-up weekend. Het werd een geweldig weekend met veel sneeuw en verrassend meer pistes open.
Wij konden toen niet bedenken hoe het zou gaan verlopen in aanloop naar en tijdens de schoolvakanties in februari. Terwijl het in december eindelijk weer verliep zoals je het zou willen, iets wat jaren lang spannend was.

Ergenissen tijdens de wintersport

Dalafdaling Saalbach (Turmweise) normaal heel druk, nu bijna leeg door de slechte sneeuwkwaliteit.

Drukte op de pistes

Het was toch vreemd aankomen voor de vakantiegangers de afgelopen twee weken, veel groen met witte banen en hogerop winters. Maar daar hield je rekening mee en nam je voor lief. Immers je kan er toch niets aan doen,  dan moet je gewoon gaan genieten van je vakantie en omarm de positieve momenten.

De bekende “fouten” zag je ook nu weer zoals het stil staan midden op de piste of met hoge snelheid de blauwe afgaan. Normaal denk je hier niet zo snel aan immers tijdens een normale winter is er veel meer spreiding zeker in grote gebieden.

Maar dit jaar was het anders, meer mensen verbleven hoger op en dat zorgde voor meer drukte op plekken waar het normaal rustiger zou zijn.

Kwaliteit van sneeuw

In aanloop naar de krokusvakantie was al bekend dat de sneeuwkwaliteit niet super meer was. De warmte en regen heeft ervoor gezorgd dat de sneeuw slecht was van kwaliteit. Normaal vormen er ook sneeuwbulten echter zijn deze kleiner en is er makkelijk overheen of door heen te skiën. Met de sneeuw wat er tijdens deze vakanties lag moest je hard werken om überhaupt een bocht te kunnen maken.

Met name de mensen die net beginnen of op dit niveau acteren die kregen het zwaar.

In de tweede week viel er gelukkig een aantal centimeters waardoor hogerop de kwaliteit verbeterde. In de lager gelegen gebieden was het desondanks nog steeds hard werken om een dal afdaling te doen.

Ergenissen tijdens de wintersport

Sneeuwdump twee weken te laat voor de vakantiegangers. Hier bij de Goasstall Hinterglemm

Grote ergenis

In ons verblijf tijdens de tweede vakantieweek in het Skicircus waren de pistes boven de 1500 meter redelijk tot goed. Op de toppen was het genieten terwijl je een dalafdaling zeker na 13:00 uur over na ging denken. Meestal pakte je de lift terug naar het dal.

De dump op vrijdag kwam veel te laat

Door de slechte kwaliteit en de daarbij hoge sneeuwbulten waren er een hoop valpartijen. Meesten onschuldig maar sommige mensen vielen ook wel erg hard. Dit kan natuurlijk ook in een normale winter gebeuren, maar de kans erop was nu wel veel groter.

De ergernis was ook zeer groot bij het zien dat heel veel mensen gewoon door gingen zonder zich ook maar te bekommeren om de persoon die is gevallen. De pisteregels zijn ook duidelijk, verleen hulp bij ongelukken. Niet alleen landgenoten maar ook skileraren gingen gewoon door met hun werkzaamheden, iets wat ik nog erger vind.

Zelf ook ondervonden nadat ik moest uitwijken. Door de sneeuwbulten moest ik uitwijken voor iemand die het niet meer onder controle had, met gevolg een val. We gingen niet hard maar de bulten waren toch wel hoog. Niemand zelfs de persoon waardoor ik viel hielp mij niet even. Niet eens vragen of het met mij gaat.

Regel 9 het verplicht verlenen van hulp bij een ongeluk lapt bijna iedereen aan zijn laars. Het simpel vragen gaat het en eventueel de ski’s aangeven is schijnbaar erg moeilijk.

Pisteregels

We hebben het hier al eerder over geschreven, de pisteregels. Houd je hieraan en een hoop ergernissen zullen tot het verleden behoren. En ze zijn niet moeilijk, de regels staan hieronder omschreven. Het was een leuke week maar je zag wel dat niet iedereen de regels kent en dat zien we eigenlijk jaar in en uit.

Piste regels

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...