Eventjes geen hoogzomer meer in Oostenrijk

Gisteren konden we in heel Oostenrijk genieten van prachtig zomerweer. Op de meeste plaatsen werd het tropisch warm met ruim 30 graden. Maar helaas komt daar vandaag een einde aan. Een koufront met enkele zware (onweers)buien trekt van west naar oost over. En vanaf morgen hebben we in heel Oostenrijk te maken met koel en wisselvallig weer.

Vandaag begint de dag nog op veel plaatsen zonnig. Maar al snel wordt de tweedeling binnen Oostenrijk duidelijk. In Vorarlberg en Tirol duiken al snel wolken op gevolgd door regenbuien. Vanmiddag kan het vooral in Vorarlberg flink doorregenen. Ondertussen ontstaan er vanmiddag enkele losse buien vanaf het Tirolerunterland oostwaarts. In het Salzburgerland en Oberösterreich verwachten we vanmiddag de zwaarste buien met onweer en hagel.

Voor de onweersbuien uit is het nog heet in zuid en oost Oostenrijk. De tweedeling is vanmiddag prachtig zichtbaar op deze temperatuurkaart. Een verschil van ruim 20 graden tussen de Bodensee en Neusiedlersee. Mogelijk wordt het nog 36 of 37 graden in het Burgenland terwijl de middag bewolkt en regenachtig bij 17 graden in Vorarlberg verloopt.

Vanavond
trekken de onweersbuien verder oostwaarts. Ook in Karinthië en Stiermarken kan het eventjes flink onweren. Lokaal is wateroverlast en zware hagel mogelijk. Een zeer lokale hoosverschijning is niet uit te sluiten. Komende nacht volgen uiteindelijk opklaringen en is een mistbank mogelijk.

Morgen is het koel en licht wisselvallig. De ochtend verloopt nog deels zonnig. Maar al snel trekt de lucht dicht en verloopt de middag veelal bewolkt. Verspreid zijn enkele lichte regenbuien mogelijk. Tegen de avond volgt een gebied met intensieve neerslag in west en noord Oostenrijk. Het wordt 18 tot 22 graden, langs de grens met Hongarije lokaal nog 25 of 26 graden.

Woensdag volgt een tussenhoog met vriendelijk weer. Met geregeld zonneschijn en een lokale bui is het perfect doe weer. Temperatuur tussen de 19 en 25 graden.

Donderdag volgen weer nieuwe buien en vrijdag is het koel met wisselvallig weer. Echt zomers valt het weer dus niet meer te noemen. Maar tijdens droge momenten is het perfect doeweer. Zware onweersbuien verwachten we niet dus met een paraplu opzak kan er prima gewandeld of gefietst worden. Het zwembad zullen we maar overdekt moeten opzoeken.

Ook de langere termijn is voor augustus niet bepaald gunstig. Fronten met soms felle koufronten blijven vanuit het westen en steeds vaker noordwesten Oostenrijk opzoeken. In sommige modelberekeningen zien we zelfs al weer wat sneeuw voor het hooggebergte (2500m^). Nee augustus is dit jaar geen hoogzomermaand.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...