Extra bericht: kijk uit! Föhnstorm en onweer

Op dit moment is het op de meeste plaatsen in Oostenrijk helder, blauw en heet. Toch staat er in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland een harde tot stormachtige wind. Dit is de aanwakkerende föhnstorm. Daarbij is er kans op warme windstoten die in de bergen kunnen oplopen tot 100km/u. En alsof dat nog niet genoeg is, is de kans op zwaar onweer groot. Kijk dus goed uit als je de bergen ingaat.

Want juist die blauwe lucht maakt het zo verraderlijk op het moment. De komende 36 uur wordt er voor een koufront uit warme en vochtige lucht richting Oostenrijk getransporteerd. Door de blokkerende werking van de Alpen wordt de lucht gedwongen te stijgen.

Bij deze stijgende en dalende beweging komt verdamping voor, deze verdamping geeft veel energie af aan de lucht. Deze energie merken we in de vorm van een harde stormachtige wind en warmte. Er komt dus bij dit proces veel wind en warmte vrij.

En op de weerkaarten is dit momenteel ook goed te zien, op 1500 meter hoogte komen er makkelijke enkele graden bovenop de huidige temperatuur. Maar daarnaast is de kans op onweer ook nog eens groot.


Zware buien met veel water vandaag en morgen /!\

Vandaag (enkelcellig) en morgen (lineair/koufront) is de kans op zwaar onweer groot. Er kunnen plotseling hevige onweersbuien opduiken in de hete lucht. Samen met de harde wind kunnen buien makkelijk noodweer veroorzaken. Daarbij is er kans op hagel, windstoten en lokale overstromingen.

Zelfs het ESTOFEX (Europees stormcentrum) waarschuwt voor de hierboven genoemde weerextremen in Oostenrijk.

Kortom: kijk goed uit. Laat je niet verassen en geniet ook van de hitte en zon.

Jeroen Elferink

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

1 reactie

  1. Jo Quaedvlieg schreef:

    Zou het leuk vinden als Karinthië ook wat duidelijker in het weerbericht werd opgenomen, het lijkt alsof Tirol en het Salzburgerland het belangrijkste zijn. Er zijn meer Bundesländer, voor de rest leuk weerbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht