EXTRA WEERBERICHT : Zware sneeuwval vanavond in Oost Nederland

EXTRA WEERBERICHT : Zware sneeuwval vanavond in Oost Nederland

Normaal gesproken behandelen we hier enkel het weer in ons geliefde Oostenrijk. Maar voor vandaag maak ik een korte uitzondering ! In Nederland krijgen we namelijk te maken met een complexe en mogelijk gevaarlijke weersituatie vanavond.

Deze ochtend is er nog weinig aan de hand in ons land. In het noorden en midden van het land zullen er eerst nog een paar opklaringen zijn, in het zuiden is het al bewolkt. Daarbij staat een straffe zuidwestenwind. Maar vanmiddag neemt de bewolking verder toe.

razendsnel2

Deze bewolking behoort bij een zeer klein maar venijnig randstoring. Kort gezegd, een ‘mini’ lagedrukgebied in een heel groot lagedrukgebied. Deze mini lagedrukgebieden staan bekend om hun grote neerslaghoeveelheden en windvelden. Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken om het windveld.

uv85_17011303_17011112

Want deze trekt net ten Zuiden van ons land. Morgenavond en vrijdag krijgen ze vooral in Zuid-Duitsland te maken met zeer zware windstoten tot 150km/u ! Nee wij moeten ons zorgen maken om het neerslaggebied. En vooral de vorm van deze neerslag.

Aan het eind van de middag komt het mini lagedrukgebiedje dichterbij Nederland, en gaat het vanuit het Zuiden uit overal regenen. In eerste instantie verwacht ik tijdens de grote spits nog geen problemen.  Overal is het nog te warm voor sneeuw en het meest actieve gedeelte moet Nederland nog binnen komen.

razendsnel3

Maar dan : Rond 8 uur zien we de neerslag vanuit het zuidwesten activeren. De actiefste neerslagband gaat ongeveer via Zeeland richting de Twente liggen. Dit komt omdat hier de scheidingslijn ligt tussen enerzijds warmere en anderzijds koudere lucht. Vrijwel overal valt de neerslag nog als normale regen.

razendsnel4

Anderhalf uur later zien we de band al boven het midden en oosten van ons land liggen. In het actiefste neerslaggebied kan aan de koudere kant de regen overgaan in natte sneeuw en later vooral in het binnenland droge sneeuw !  Deze 2 neerslagvormen zijn aangegeven met een roze kleur.

razendsnel5

Rond middernacht is dit dan de situatie. Vanaf de Utrechtse heuvelrug tot in de Achterhoek sneeuwt het flink. Ten zuiden van de grote rivieren (warme sector lagedrukgebied) en direct aan de kust (warme zeewater) blijft het te warm voor sneeuwval. In het noorden blijft het te droog. En het gaat dus echt over een relatief smal stuk van ons land. Maar in deze strook kunnen sneeuw hoeveelheden verwacht worden die oplopen tot 10 a 15 centimeter !

razendsnel6

En na middernacht is dit het meest waarschijnlijke beeld. De Kustprovincies en grotendeels van Limburg blijven bespaard van sneeuwval. Hier blijft het of te warm of te droog. Elders in het binnenland zullen (gele vlak) natte of zelfs droge sneeuwvlokken vallen. In het oranje gedeelte sneeuwt het waarschijnlijk zo hard door dat zich hier een flink sneeuwdek zal vormen.  De volgende steden maken de grootste kans op een dik pak sneeuw : Arnhem, Ede, Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Almelo, Oldenzaal en Enschede. De meeste sneeuw zal waarschijnlijk op de Veluwe zelf vallen.  Hier dus een zware vrijdagochtend-spits.

Lang zal de sneeuw vrijdag overdag niet blijven liggen. Doordat de wind nog van zee komt stijgt overal het kwik naar 5 tot 7 graden. Ook zijn er overdag regenbuien mogelijk.

Ik hoop jullie hiermee voldoende tot in detail te hebben geinformeerd.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk.

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...