Extreem heet zomerweer met soms een paar onweersbuien

Onder leiding van een hogedrukgebied is het nog altijd warm tot heet zomerweer in Oostenrijk. Wel is de lucht een tikkeltje onstabieler de komende dagen dus de kans op onweersbuien neemt toe!

\

Morgen starten we de dag in Zuidelijk Oostenrijk zonnig en helder, in het Noorden komen al wolkenvelden voor. Uit de wolkenvelden kunnen soms korte regenbuitjes vallen, maar nog geen hevig noodweer. Rondom het middaguur wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, daarbij is de luchtvochtigheid erg hoog. Hierdoor voelt het erg benauwd aan. In de middag groeien de wolkenvelden ten Noorden van de hoofdkam verder en ontstaan er een paar hevige regen en onweersbuien. Tijdens het onweer kan het tot windstoten en hagel komen. Ook wateroverlast is mogelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid zon wordt het 28 tot 34 graden.

Maandag en dinsdag is de lucht weer ietsjes stabieler, maar toch kan het altijd nog tot een lokale onweersbui komen. Verder is het vooral in Westelijk Oostenrijk op beide dagen flink zonnig en ronduit heet. De hittegolf duurt op dinsdag al meer dan 2 weken!

Een extra warmte injectie volgt vanaf woensdag. Woensdag of donderdag wordt de heetste dag van deze zomer, want tezamen met een aanwakkerende fohn en hete lucht vanuit de Sahara weet het kwik razendsnel te stijgen. De aangevoerde lucht uit het brongebied is op 1500 meter al ruim 20 graden, bijzonder hoog.

Met een aanwakkerende föhn stijgt de temperatuur naar 34 tot 38 graden, in oa het Inntal kon het wel eens akelig heet worden. Ook de nacht naar donderdag kon wel eens records breken, onder de 1000 meter komt het kwik maar moeizaam onder de 20. In de stad Wenen kan het kwik boven de 25 blijven. Daarbij minimale kans op onweer en heldere condities.

Donderdagnamiddag/avond trekt een koufront Oostenrijk binnen met waarschijnlijk onweersbuien. Er wordt een poging gedaan de hitte te verdrijven, en gisteren leek dit overtuigend te gebeuren. Vandaag komen er juist meer vraagtekens bij deze hitte verdrijving te staan. Het kon nog wel eens langer heet blijven, maar de kans op fiks onweer neemt gigantisch toe.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...